Hlavní obsah

Kreuziger: Jasno není, můžou lítat minuty

Digne-les-Bains

Pomohl naplnit první část snu Alberta Contadora, španělského cyklisty ve službách týmu Tinkoff-Saxo, když jej v roli domestika táhl v květnu k vítězství na Giru. Nyní Roman Kreuziger doufá, že jeho lídr ještě dokáže zvrátit bitvu o vítězství z Tour de France, byť nejslavnějšímu závodu planety dominuje Chris Froome ze stáje Sky.

Foto: Profimedia.cz

Jestli dosud to byla dřina, tak bude ještě hůř. Klíčové alpské etapy Tour de France má Roman Kreuziger a jeho tým teprve před sebou.

Článek

Contador ztrácí na páté pozici čtyři minuty a dvacet tři vteřiny. Jeho snaha o ovládnutí dvou největších závodů v jediném roce se tedy může zdát bláhová. „Není snadné vybojovat double. Cení se už pokus. Hlavně chci ale říct, že rozhodně neházíme flintu do žita," ujišťuje Kreuziger v komentáři k závodu na svých stránkách.

Naději upíná k nadcházejícím čtyřem dnům v Alpách. „Budou to čtyři těžké etapy, z nichž dvě budou doslova extrémní. Froome dosud ukazoval sílu, ostatní favorité zaostávali. Tour tudíž může vypadat rozhodnutá. Ale když člověku od úterý do soboty nesedne jeden den, nepůjde o ztrátu ve vteřinách. Můžou lítat minuty," předpovídá Kreuziger.

Výhodu spatřuje i v rozložení sil za Froomem. „Hlavně Movistar má v pořadí dva lidi, takže pokud chtějí žlutý dres, budou muset útočit. Tuším, že atak můžeme očekávat taky od Nibaliho. A pochopitelně něco ukáže i Alberto. Pak bude záležet, kolik sil bude mít tým Sky, aby všechno pochytal," vysvětluje devětadvacetiletý borec.

Sagan dostal volnost

Jeho tým se dostal v posledních třech etapách před úterním volnem do popředí zájmu i proto, že skvělé výkony, byť bez vítězného efektu, předváděl Slovák Peter Sagan. „Zpočátku jsme měli všichni úkoly podřízené Albertovi, ale pak dostal Peter volnost, aby mohl chodit do úniků. Umí dělat velkou show, a ještě neskutečně bojuje," chválí parťáka cyklista, který pátým místem z Tour 2013 drží české maximum na některé z Grand Tour.

Během volného dne vyrazil jen na krátkou hodinovou projížďku, jinak hlavně odpočíval. „Měli jsme hotel bez klimatizace, v noci bylo vedro a moc dobře se nespalo, a tak jsem se snažil to dohnat," líčí Kreuziger a odmítá nářky konkurence na kvalitu ubytování během závodu. „Není snadné ubytovat dva tisíce lidí v rozumné vzdálenosti od cíle nebo startu. Už jsme taky bydleli ve dvouhvězdičkovém hotelu. Ale vozíme si vlastní matrace i polštáře a pak se spí dobře," vypravuje rodák z Moravské Třebové.

Jeho hlavním přáním je, aby se před bitvami v Alpách změnilo počasí. „Má se ochladit, občas i pršet, což bychom všichni přivítali. V minulých dnech bylo vedro extrémní. I proto mi Pyreneje úplně nesedly. Ale před volnem jsem se už cítil líp, tak snad budu schopný zůstávat v kopcích s Albertem delší dobu," přeje si Kreuziger.

Reklama

Související témata: