Hlavní obsah

Sosenka má za sebou díky rekordu v hodinovce životní sezónu

PRAHA

Cyklista Ondřej Sosenka má za sebou nejlepší sezonu v dosavadní kariéře. Světový rekordman v hodinovce sice musel jako člen italské stáje Acqua e Sapone rezignovat na závody prestižního seriálu ProTour, červencový úspěšný pokus o rekordní zápis na velodromu v Krylatském jej přesto přiměl na pondělní tiskové konferenci k tomu, aby letošní rok označil za životní.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Ondřej Sosenka

Článek

Rekordní jízda v Moskvě, během níž 19. července ujel 49,700 kilometru, podle Sosenky přebila zklamání, kterým pro něj byla absence na Giru d'Italia. Jeho stáj by měla možnost startovat na něm jen prostřednictvím divoké karety, tu jí ale pořadatelé neudělili. "Rázem jsem měl v programu málo závodů, proto jsem se soustředil na hodinovku na dráze a v Krylatském jsem uspěl," řekl Sosenka ke klíčovým okamžikům sezony.

V týmu Acqua e Sapone stráví příští rok už třetí sezonu, třebaže obdržel po úspěšné hodinovce několik nabídek z předních světových stájí. "Jedna přišla z Lotto Davitamon, ale nakonec nebyla ani tak zajímavá, jakou mám v Acqua e Sapone," uvedl Sosenka. Navíc vedení italského celku podle něj nechtělo o předčasném ukončení smlouvy ani slyšet. "Jen za předpokladu zaplacení odstupného, které bylo ve výši jedenapůlnásobku ročního platu. A to bylo i na Lotto moc," vysvětlil Sosenka.

Tým nesplnil závazky

Za letošní rok však jeho tým vůči jezdcům nesplnil všechny závazky. "Platy jsou zpožděné, ale to je tím, že sponzoři měli slíben start na Giru, a když jsme nejeli, tak nezaplatili," řekl Sosenka. Naději na lepší rok vidí v příchodu nového sportovního ředitele Jeana Carla Ferrettiho, jenž dosud působil ve Fassa Bortolo. "S ním přijde prý i silný sponzor, tím pádem bychom měli být blíže Giru, ale to vedení stáje tvrdilo i letos," zůstává opatrný Sosenka.

Pro rok 2006 si stanovil tři cíle - Giro d'Italia, mistrovství světa a další pokus v hodinovce, v níž jej láká hranice padesáti kilometrů. "Jednoznačně nejvýše stojí Giro. Také ale vím, že tyto tři akce nejde absolvovat na dobré úrovni všechny. Pokud bych jel Giro, tak asi upřednostním časovku na mistrovství světa, trať v rakouském Salcburku je tempařská, což mi vyhovuje," řekl úřadující český mistr v časovce, který v této disciplíně na MS v Madridu skončil dvanáctý.

Na případný pokus o další rekord v hodinovce by se chtěl připravit ještě lépe než letos. "I Francesco Moser mě kritizoval za to, že jsem pokus absolvoval v Moskvě. Kdybych prý jel ve Stuttgartu, tak by hranice padesáti kilometrů padla. Proto bych tamní ovál chtěl otestovat, připravovat bych se měl i v aerodynamickém tunelu ve Vysočanech," dodal Sosenka.

Reklama