Hlavní obsah

Cyklista Boeckmans zůstává v umělém spánku, jeho stav se zlepšuje

Murcia

Deset dnů po těžkém pádu na Vueltě zůstává belgický cyklista Kris Boeckmans stále v umělém spánku. Stav člena týmu Lotto-Soudal se však zlepšuje, už byl odpojen od přístroje na podporu dýchání.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Belgický cyklista Kris Boeckmans během týmového tréninku na španělskou Vueltu.

Článek

Boeckmans měl nehodu 29. srpna v osmé etapě Vuelty. Utrpěl otřes mozku, má zlomená tři žebra, proraženou plíci a řadu zranění v obličeji včetně zlomenin.

V nemocnici v Murcii byl Boeckmans uveden do umělého spánku a dýchal pomocí metody ECMO, jež umožňuje dočasně nahradit funkci plic. "Včera bylo možné ukončit léčbu ECMO. Byla odstraněna také drenáž plic. Krisovi nicméně pomáhá v dýchání tracheální kanyla," uvedl v tiskovém prohlášení týmový lékař Servaas Bingé, jenž zůstává spolu s Boeckmansovou rodinou na jednotce intenzivní péče v nemocnici.

Původně se očekávalo, že lékaři začnou belgického cyklistu probouzet z umělého spánku už minulé pondělí, proces byl však odložen zatím na neurčito. "V dalších dnech zjistíme, kdy ho budeme moci začít probouzet. Potřebujeme k tomu samozřejmě stabilní hodnoty krve. Doufejme, že se Krisův stav bude den po dni lepšit," uvedl týmový lékař Bingé.

Reklama