Hlavní obsah

Cyklistické závody Tour, Giro i Vuelta vystoupily z ProTour

PAŘÍŽ

Tři největší etapové závody roku Tour de France, Giro d'Italia a španělská Vuelta nebudou v roce 2006 součástí ProTour, která měla v letošním roce svoji premiéru. V Paříži to v pátek oznámilo vedení Mezinárodní cyklistické unie (UCI) s tím, že organizátoři "velké trojky" vystoupili ze seriálu kvůli neshodám kolem podmínek své účasti ProTour.

Foto: / Daniel Joubert

Ilustrační foto

Článek

Podle viceprezidenta UCI Vladimíra Holečka tak dochází k otevřené válce mezi UCI a pořadateli největších závodů. "Nejde jen o tři největší etapové závody, ale také o dalších asi deset velmi významných závodů, které organizují stejní lidé, jen namátkou třeba Paříž-Tours," řekl Holeček.

Šéfové Tour, Gira a Vuelty nabízejí nejlepším stájím startovné ve výši 100 000 eur, pokud budou startovat na všech třech podnicích, které by měly být sdruženy pod hlavičkou Grand Tour Trophy. Ta bude dotována dvěma miliony eur a celkový vítěz z této částky získá 600 000.

Podle Holečka UCI oznámila zástupcům Tour, Gira i Vuelty již před měsícem, že s nimi pro ProTour v příštím roce, pokud nehodlají respektovat podmínky UCI, nepočítá. Týmům z ProTour naopak sdělila, že když tyto závody nebudou v seriálu ProTour, tak na nich nesmějí startovat. "Nedokážu odhadnout, jak problém dopadne. Záleží na šéfech stájí, jak se rozhodnou," uvedl Holeček.

Podle jeho názoru se týmy přidají na stranu Tour, Gira a Vuelty. "Tím se láme další rozvoj cyklistického sportu a podle mého názoru UCI prohraje. Ale nemyslím si, že to bude na škodu cyklistiky, protože ProTour není nejšťastnější řešení," dodal Holeček.

Reklama