Hlavní obsah

Desátou etapu Gira vyhrál debutant Ciccone, lídrem je Jungels

Sestola

Desátou etapu Gira d'Italia po dni volna vyhrál domácí Ital Giulio Ciccone, jenž si připsal první triumf hned při svém debutu na Grand Tour. Růžový trikot získal lucemburský cyklista Bob Jungels, který vystřídal v čele průběžného pořadí italského kolegu z týmu Etixx-Quick-Step Gianlucu Brambillu.

Foto: Claudio Peri, ČTK/AP

Peloton na trati letošního závodu Giro d'Italia.

Článek

Jednadvacetiletý Ciccone si dojel pro vítězství po samostatném úniku a v cíli po 216 km neskrýval slzy. Člen stáje Bardiani Valvole se odpoutal od soupeřů v technickém sjezdu a udržel vedení v závěrečném stoupání třetí kategorie do Sestoly.

"Dnes je nejkrásnější den mého života, nemohu tomu uvěřit," radoval se Ciccone po prvním vítězství mezi profesionály. "Náš tým je jako velká rodina. Všem patří velký dík, především ale Nicolu Boemovi, který se pro mě obětoval. Snad jsem mu splatil důvěru, kterou ve mě měl, když mě dotáhl do vedoucí skupiny," dodal.

Za Cicconem skončil s odstupem 42 sekund Rus Ivan Rovnyj. Třetí místo obsadil Kolumbijec Darwin Atapuma se ztrátou 1:20 minuty.

Růžový trikot pro Lucemburčana

Novým lídrem závodu je třiadvacetiletý Jungels, který oblékl růžový trikot jako první Lucemburčan po 57 letech. Velkou zásluhu na jeho posunu do čela celkového pořadí měl právě dosavadní lídr Brambilla. Když viděl, že sám nemá šanci trikot udržet, obětavou prací pomohl k tomuto úspěchu týmovému kolegovi.

"Nestává se v cyklistice tak často, aby průběžný lídr pomáhal druhému v pořadí. Takže to, co dnes udělal Brambilla, je něco neskutečného," uvedl Jungels na adresu Itala, jenž klesl celkově na šestou pozici. "Odpadl ze skupiny, pak se do ní vrátil a pomáhal mi. Stále tomu nemohu uvěřit," řekl Lucemburčan, který je zároveň v čele klasifikace mladých jezdců.

Dnes patnáctý Jungels vede o 26 sekund před Kostaričanem Andreyem Amadorem, jenž dojel šestý. Na třetí místo s odstupem 50 sekund se posunul Amadorův parťák ze stáje Movistar Alejandro Valverde ze Španělska.

Z boje o celkové pořadí vypadl průběžně osmý Mikel Landa. Španělský lídr týmu Sky a třetí muž loňského pořadí musel odstoupit v průběhu etapy kvůli střevní viróze.

Středeční jedenáctá etapa o délce 227 km by podle papírových předpokladů měla skončit hromadným spurtem.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 10. etapa (Campi Bisenzio - Sestola, 216 km):
1. Ciccone (It./Bardiani Valvole) 5:44:32
2. Rovnyj (Rus./Tinkoff) -42
3. Atapuma (Kol./BMC) -1:20
4. Brown (USA/Cannondale) -1:53
5. Cunego (It./Nippo) -2:04
6. Amador (Kost./Movistar) -2:10
7. Visconti (It./Movistar)
8. Valverde (Šp./Movistar)
9. Chaves (Kol./Orica)
10. Fuglsang (Dán./Astana) všichni -2:11.
Průběžné pořadí:
1. Jungels (Luc./Etixx-Quick-Step) 40:19:52
2. Amador -26
3. Valverde
4. Kruijswijk (Niz./LottoNL) oba -50
5. Nibali (It./Astana) -52
6. Brambilla (It./Etixx-Quick-Step) -1:11
7. Majka (Pol./Tinkoff) -1:44
8. Fuglsang -1:46
9. Zakarin (Rus./Kaťuša) -2:08
10. Chaves -2:26.

Reklama