Hlavní obsah

Froome má rekordní třetí vítězství v závodu Critérium du Dauphiné

Superdévoluy

Britský cyklista Chris Froome obhájil vítězství v závodu Critérium du Dauphiné a zařadil se mezi jeho rekordmany. Tři triumfy v tradiční generálce na Tour de France dokázali v minulosti nasbírat jen čtyři jezdci - Francouzi Bernard Hinault, Charly Mottet, Nello Lauredi a Španěl Luis Ocaňa.

Foto: Foto: Reuters - Eric Gaillard

Britský cyklista Chris Froome se svou manželkou - ilustrační foto.

Článek

Froome navázal na prvenství z loňska a roku 2013. V obou případech po úspěchu na Dauphiné následně ovládl také Tour de France, což by rád zopakoval i letos.

Po osmi dnech jednatřicetiletý jezdec týmu Sky vyhrál s náskokem 12 sekund před Francouzem Romainem Bardetem, který se na druhé místo posunul v závěrečné etapě. Vystřídal na něm Australana Richieho Portea, před kterého se dostal ještě Ir Daniel Martin.

Poslední etapový vavřín vybojoval Brit Stephen Cummings, který po úniku projel cílem v lyžařském středisku Superdévoluy s náskokem téměř čtyř minut před skupinkou nejbližších pronásledovatelů.

Páté místo v celkové klasifikaci obsadil Španěl Alberto Contador, který strávil první polovinu závodu ve žlutém trikotu vedoucího jezdce. Na Froomea ztratil 35 sekund. Roman Kreuziger, jenž Contadorovi pomáhal, skončil devatenáctý.

Cyklistický závod Critérium du Dauphiné (WorldTour) - 7. etapa (151 km):
1. Cummings (Brit./Dimension Data) 4:05:06
2. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step)
3. Bardet (Fr./AG2R)
4. Poels (Niz./Sky)
5. Yates (Brit./Orica)
6. Alaphilippe (Fr./Etixx-Quick-Step) všichni -3:58
18. Kreuziger (ČR/Tinkoff) -5:25
Konečné pořadí:
1. Froome (Brit./Sky) 29:59:31
2. Bardet -12
3. Martin -19
4. Porte (Austr./BMC) -21
5. Contador (Šp./Tinkoff) -35
6. Alaphilippe -51
19. Kreuziger -7:58

Reklama

Související témata: