Hlavní obsah

Duhový trikot, zlaté ráfky a navrch ještě velké Saganovo gesto

Adelaide/Praha

Duhový trikot mistra světa samozřejmě slovenský cyklista Peter Sagan do úvodní etapy australského závodu Tour Down Under oblékl, na kolo se zlatými ráfky však zatím neusedl. Přitom v Adelaide vzbudilo před startem úvodního podniku prestižní série UCI World Tour obrovský rozruch. Firma Specialized totiž vyrobila speciální bicykl se zlatou metalízou ráfků obou kol, který má dvojnásobnému světovému šampiónovi připomínat jeho dva triumfy.

Foto: Sport.cz

Saganovo zlaté kolo poutá v Australii pozornost.

Článek
Fotogalerie

Sagan se s ním pochopitelně v Adelaide pochlubil. Dokonce upozornil, že kolo je vybaveno kotoučovými brzdami, které UCI loni na jaře zakázala, neboť po několika zraněních závodníků usoudila, že jsou příliš nebezpečné. Před novou sezónou ovšem rozhodnutí přehodnotila a opět je povolila.

Sagan má zlatý bicykl nachystaný, ovšem v úvodní etapě na sebe víc než zlatými ráfky strhnul pozornost gentlemanskými gestem, které udělal. V etapě, kterou vzhledem k panujícím čtyřicetistupňovým vedrům pořadatelé zkrátili z původních 145 kilometrů na 118 km, mu měl nahrávat spurtérský dojezd do cíle.

„Zpočátku jsme proto plánovali, že pojedeme na Sagana. On se mě však po dvaceti třicet kilometrech najednou zeptal, jak se cítím a zda do spurtu nepůjdu raději já. Nebyl jsem sice v optimální kondici, ale on se rozhodl, že mi pomůže. Chtěl bych Peterovi složit kompliment, že mi tak důvěřoval," citovaly oficiální stránky Tour Down Under Saganova kolegu ze stáje Bora-Hansgrohe Ira Sama Bennetta, jenž nakonec dojel třetí.

Sagan, který mu sprint rozjížděl a do závěrečného spurtu se tudíž už nezapojil, nakonec obsadil osmnácté místo ve stejném čase, jako vítězný domácí jezdec Caleb Ewan.

Reklama

Související témata: