Hlavní obsah

Padrnos: Tour bude bez Armstronga zajímavější pro diváky

PRAHA

Jediný český zástupce v pelotonu Tour de France Pavel Padrnos předpokládá, že slavný cyklistický závod bude letos z diváckého hlediska zajímavější. A to proto, že ve startovním poli nebude jeho dosavadní kolega z týmu Discovery Channel a sedminásobný vítěz Lance Armstrong.

Foto: PRÁVO

Pavel Padrnos (uprostřed) ještě v dresu předcůdce Discovery Channel stáje US Postal Service.

Článek

"Teď si troufám říct, že největšími dvěma favority jsou Němec Ullrich a Ital Basso. Myslím, že lidé si přijdou na své," řekl novinářům na pondělní tiskové konferenci v Praze Pardnos, který ve středu odletí do místa sobotního startu ve Štrasburku.

Americký tým se prý po odchodu Armstronga změnil především z pohledu strategie. "Pojedeme Tour s třemi lídry - Popovičem, Hincapiem a Savoldellim. Postupně, až první etapy ukážou, jak na tom který je, vsadíme na jednoho z nich," naznačil taktiku český cyklista, jehož tým si vytknul za cíl umístění do třetího místa.

Pořádná zabíračka

V letošní sezóně už Padrnos absolvoval Giro d'Italia a dlouho mu prý trvalo, než zátěž vstřebal. "Bylo to hodně těžké, zejména tři poslední etapy byly skutečně pořádná zabíračka," řekl Padrnos. Předpokládá, že Tour bude lehčí. "Je to závod, při němž pořadatelé lpí na tradicích. Ze začátku se jede po rovině. Ve druhém týdnu přijdou kopce, které jsou rozhodující, a na závěr jsou zase rovinatější etapy a také časovka," pokračoval Padrnos, jenž přivítal, že se nepojede týmová časovka.

Také na Tour nicméně očekává dřinu, a to hned od prvního týdne, kdy se ještě nepojede v kopcích. V úvodu také vidí svoje největší šance. "Panuje nervozita, riziko pádu je veliké. A třeba třicet vteřin může rozhodnout," řekl Padrnos. Slavného závodu se zúčastní už posedmé. "Pořád je to vrchol v životě cyklisty. Je to nejsledovanější a nejlépe obsazený závod. Člověka pokaždé nemusí ta cyklistika úplně bavit, ale Tour patří k příjemnějším okamžikům. Navíc to pro mě může být poslední Tour, přeci jen už začíná hrát roli také věk," dodal.

Ullrich favoritem

Ullricha favorizuje Padrnos především pro jeho zkušenosti. Očekává, že na lídry bude vyvíjen obrovský tlak a německý cyklista se s ním prý dokáže nejlépe vyrovnat. "On i Basso, respektive jejich týmy, budou muset závod tvořit, hlídat všechny ostatní, chytat úniky. Když jsem Jana viděl při Giru, byl uvolněnější, cítí se v pohodě. Pro Bassa bude podle mě složité se vyrovnat s úlohou adepta na vítězství," předpokládá již pětatřicetiletý cyklista.

Sám Padrnos na celkové umístění nepojede, ale přál by si ocitnout se alespoň jednou ve skupině uprchlíků, která by udržela náskok až do cíle. Úplně optimální by prý bylo, kdyby v úniku byl sám. "Ale vážně, únik skupiny, to by mohla být moje šance," uvedl Padrnos.

Reklama