Hlavní obsah

Cyklista Gaviria slavil po zlomenině ruky výhru v Kalifornii

Long Beach

Dva měsíce poté, co si na Tirrenu-Adriaticu při pádu zlomil ruku, oslavil kolumbijský cyklista Fernando Gaviria vítězství v úvodní etapě závodu série WorldTour Kolem Kalifornie. Třiadvacetiletý spurtér si připsal 30. výhru v profesionální kariéře a zároveň zaznamenal 30. letošní triumf svého týmu Quick-Step.

Foto: Ringo H.W. Chiu, ČTK/AP

Peloton při závodě Kolem Kalifornie. Ilustrační snímek.

Článek

Gaviria kvůli zlomeným záprstním kůstkám na levé ruce a následné operaci přišel o jarní klasiky. Vrátil se koncem dubna na závodu Kolem Romandie a v neděli po 134,5 km slavil v Long Beach výhru.

V hromadném spurtu za sebou Gaviria nechal Australana Caleba Ewana a trojnásobného mistra světa Petera Sagana ze Slovenska, jenž je s šestnácti etapovými triumfy rekordmanem závodu.

"Cítil jsem se během etapy dobře, měl jsem dobré nohy. Jsem moc šťastný, tým odvedl skvělou práci. Dlouho jsem doma (v Kolumbii) trénoval, takže se nedá říct, že bych byl úplně překvapený," řekl po vítězství Gaviria, jenž loni vyhrál čtyři etapy na Giru d'Italia a letos bude hlavním spurtérským esem Quick-Stepu na Tour de France.

Díky nedělnímu triumfu se Gaviria oblékl do žlutého trikotu lídra, o který však v další etapě téměř jistě přijde. Dnes totiž čeká cyklisty horská etapa se závěrečným stoupáním nejvyšší kategorie na Gibraltar Road, kde předloni rozhodl Gaviriův týmový kolega Julian Alaphilippe o svém celkovém vítězství.

Třináctý ročník závodu vyvrcholí v sobotu v Sacramentu.

Cyklistický etapový závod Kolem Kalifornie (WorldTour) - 1. etapa (134,5 km):
1. Gaviria (Kol./Quick-Step) 3:02:23
2. Ewan (Austr./Mitchelton-Scott)
3. Sagan (SR/Bora-Hansgrohe)
4. Kittel (Něm./Kaťuša-Alpecin)
5. Kristoff (Nor./SAE Team Emirates)
6. Philipsen (Belg./Hagens Berman Axeon) všichni stejný čas
Průběžné pořadí:
1. Gaviria 3:02:13
2. Ewan
3. Putt (USA/UnitedHealthcare) oba -4
4. Sagan
5. Krasilnikov (Běl./Holowesko-Citadel) oba -6
6. Cavendish (Brit./Dimension Data) -9

Reklama

Související témata: