Hlavní obsah

Evropské hry: odvážný projekt s nejasnou budoucností

Praha

Rodí se významná sportovní událost, nebo megalomansky pojatý první ročník odsoudí nový projekt k postupnému zániku? Evropské hry v ázerbájdžánském Baku (12.–28. června) mají už před svým pátečním startem mnoho přívrženců i kritiků.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

V ázerbájdžánském Baku už jsou na start Evropských her připraveni.

Článek

„Rodilo se to nelehce, každá změna v nabitém sportovním kalendáři je přijímána s velkou dávkou konzervatismu,“ připomíná předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

O zrodu jakési kontinentální olympiády se mezi evropskými olympijskými výbory debatovalo už dlouho, vždyť v Asii, Africe či Americe podobné akce fungují desítky let.

Když se o konání Evropských her rozhodlo, zůstal jediný kandidát, paradoxně geograficky ležící mimo Evropu. Ázerbájdžánská metropole po dvou neúspěšných kandidaturách na olympijské hry dostane šanci se předvést jako pořadatel Evropských her.

A Baku pojalo přípravy ve velkém, byť na ně mělo od oficiálního přidělení jen tři a půl roku. Postavil se nový národní stadión pro 68 000 diváků, nachystáno je osmnáct sportovišť pro dvacet sportů včetně karate, plážového fotbalu či samba.

Na organizaci si Ázerbájdžánci najali pořadatele se zkušenostmi z olympijských her v Londýně, páteční slavnostní zahájení má pod palcem Dimitris Papaioannu, jenž režíroval úvodní ceremoniál v Aténách 2004.

Mohou si přiblížit Rio

Do Baku se sjíždí přes 6000 sportovců z padesáti zemí, vedle 253 sad medailí bude ve hře i olympijská kvalifikace. Start v Riu si budou moct přiblížit či zajistit lukostřelci, boxeři, cyklisté, judisté, střelci, stolní tenisté, taekwondisté, plážoví volejbalisté, triatlonisté a zápasníci, limity můžou plnit i plavci a atleti.

Jenže právě podoba těchto dvou z nejvýznamnějších olympijských sportů ubírá Evropským hrám na lesku. Atletika se představí jen v nepříliš důstojné formě nejnižší kategorie mistrovství Evropy družstev, kam spadá Ázerbájdžán, a utká se mj. s Albánií, Andorrou, ale také se Slovenskem, které do třetí ligy sestoupilo.

Plavání rovněž původně v programu her nefigurovalo, nakonec bylo zařazeno pro juniorskou kategorii. V bazénových disciplínách to odpovídá chlapcům s ročníky narození 1997 a 1998 a dívkám narozeným v letech 1999 a 2000.

Judisté i o evropské medaile

Výjimečnou pozici v programu her má judo, které po zrušení mistrovství Evropy v Glasgow přesunulo boj o kontinentální medaile právě do Baku.

Česko bude reprezentovat 129 sportovců, nejmladší je patnáctiletá plavkyně Barbora Seemanová, nejstarší 46letý střelec Jan Sychra.

Nakonec mezi nimi nebude žádný z aktuálních olympijských vítězů. Českých atletů s Barborou Špotákovou se akce netýká, skifařka Mirka Knapková a David Svoboda své sporty na hrách vůbec nemají, za moderního pětibojaře ale dokonce v roli vlajkonoše zaskočí jeho dvojče Tomáš reprezentující v triatlonu.

Biker Jaroslav Kulhavý plánovaný start kvůli zdravotním problémům zrušil, stejně tak rychlobruslařská hvězda Martina Sáblíková, která měla rovněž startovat na kole.

Bez finančních odměn

Čeští sportovci nemají na rozdíl od olympijských her vypsány žádné odměny za medaile. „Snažili jsme se to pojmout nízkonákladově,“ říká Kejval s tím, že účast českého týmu vyjde oproti olympiádě zhruba na čtvrtinu. „Zřejmě přesáhne deset miliónů, ale část nákladů platí jednotlivé svazy,“ vysvětluje.

Evropské hry v Baku budou mít významný přesah směrem k dalším ročníkům, málokteré evropské město si bude moct dovolit takto pompézní akci. „Uvidíme, jestli se tento formát podaří zopakovat. Jsou za tím velké peníze a není jasné, jestli je někdo bude schopen v takové formě vynaložit,“ připouští předseda ČOV.

Obstojí podle něj ambiciózní projekt? „Necháme se překvapit, jak bude životaschopný. Různých formátů třeba v podobě Her dobré vůle už tu bylo víc, ale nepodařilo se je udržet, jiné se zase chytly,“ říká.

Evropským olympijským výborům každopádně ve středu nastala nepříjemná komplikace. Nizozemsko, jemuž byla akce přidělena pro rok 2019, a mělo Evropské hry uspořádat v devíti městech, totiž náhle od pořádání ustoupilo. V tuto chvíli tak není jasné, kde se elitní evropští sportovci sejdou za čtyři roky.

Dva odlišné koncepty

Pro další životaschopnost Evropských her bude důležité, zda se podaří najít společnou řeč se zástupci sportů, které na hrách absentují. Atletika, plavání, veslování, cyklistika a triatlon zatím totiž chystají odlišný koncept Evropských sportovních šampionátů, kdy se v roce 2018 uskuteční souběžně v Berlíně a Glasgow hned několik mistrovství Evropy.

„Z hlediska marketingu a vysílacích práv je to také cesta. Na konci jsou vždycky důležité peníze, co bude ekonomicky zajímavé pro evropské federace, média i organizátory,“ vysvětluje Kejval.

Proč vůbec mají sporty potřebu se sdružovat do společných akcí? Olympijský příklad táhne. „Z hlediska televize a marketingových práv jsou dva velké projekty: olympijské hry a fotbalové mistrovství světa. A když dám za příklad veslování, zájem o něj v průběhu mistrovství světa je proti olympiádě zlomkem,“ dodává bývalý předseda Českého veslařského svazu Kejval.

Reklama