Hlavní obsah

MacKenzie se vrátil z náklaďáku zpět ke golfu

Kapalua

Návrat ztraceného syna, tak by se dal nazvat příběh amerického golfisty Willa MacKenzieho. Část mládí strávil brázděním země a životem na čtyřech kolech uvnitř náklaďáku. Nyní zažívá velkou změnu a proniká na nejprestižnější golfový okruh - americkou PGA Tour. A musí se cítit jako hrdina v jednom z neuvěřitelných snů.

Článek

Místo nepohodlného převalování se na zadním sedadle trucku se může oddávat snění golfového profesionála v luxusním hotelu. Na americké PGA bere vítěz většinou více než milion, na posledního hráče pořadí čeká 50.000 tisíc dolarů a MacKenzie si už kvůli penězům nemusí máchat ruce v dřezu plném špinavého nádobí.

"Když jsem přijel na turnaj, řekl jsem si - snaž se, i na posledního čeká pořádný kus dortu," vzpomínal. Začínal jako dítě, poté patřil mezi nejlepší juniory a podobně jako Mickelson, Duval nebo Leonard brázdil turnaje. Prošel kvalifikační školou a v druhém roce svého působení na túře se dokonce dočkal titulu. Přesto se jeho kariéra ubírala poněkud klikatou cestou.

Od nádobí k profesionálům

Většina hráčů neskončí s golfem na střední škole, nepřeskočí univerzitu a z rozmaru nezamíří do Montany. Žádný z hráčů pohybujících se na PGA Tour nezahájil svou pouť pětiletou "odbočkou", během které by přespával na zadním sedadle náklaďáku, umýval nádobí v hotelech a přivydělával si obsluhováním lyžařského vleku. Po jednom dobrodružství má MacKenzie dokonce kvůli podchlazení dodnes zhoršenou citlivost v konečcích prstů na nohou.

"Kdo ví, jak by to dopadlo, kdybych šel na univerzitu? Možná bych tady byl dříve, ale třeba bych také na univerzitě vyhořel," neláme si hlavu s minulostí dvaatřicetiletý navrátilec. Po návratu na golfové greeny má na svém kontě již jeden titul na PGA (zvítězil vloni na Reno-Tahoe Open), ale ani ten jej nezměnil. S výdělkem téměř 900.000 dolarů skončil přesně na stém místě finančního pořadí a už dávno nemusí umývat špinavé nádobí.

Na své staré lásky sice nezapomněl, stále se prohání na kajaku, snowboardu nebo surfu, nicméně jeho život teď naplňuje také golf. Na úvodním podniku letošní sezóny obsadil v Kapalua na Havaji dělené čtvrté místo a jeho konto se rázem rozrostlo o dalších 260.000 dolarů.

Reklama