Hlavní obsah

EPD Tour se představí pouze v Hazlově

Z původně plánovaných turnajů třetí evropské ligy v tomto roce v Česku se nakonec hraje pouze Bohemia Franzensbad Classic z profesionální série EPD Tour. Na tu se nyní zaměřil Marek Nový, hrající redaktor Golf Digest C&S, který společně s dalšími šesti českými hráči v pondělí turnaj rozehrál

Článek

První EPD Tour v Česku se odehrála v roce 2007 na Ypsilonce, o rok později se série přemístila na Novou Ameriku a do Hazlova. Letos krize zrušila turnaj na Nové Americe a tak se jedinou zastávkou tour v Česku stal Bohemia Franzensbad Classic v Hazlově, kam zamířil i velký favorit Němec Marcel Haremza. Mimocho­dem, neuskutečnila se ani Alps Tour v Mnichu.

Série turnajů EPD (European Professional Development) Tour je srovnatelná například s Alps Tour. Představují se v ní především ambiciózní mladíci a trenéři působící v Německu. V desetileté historii se v ní objevila celá řada hráčů, kteří se později proslavili i ve vyšších patrech profesionální hierarchie, například Němec Martin Kaymer.

EPD Tour se hraje od roku 1997, kdy ji založil v Německu působící kanadský trenér Wayne Hachey. V roce 2001 byla přijata pod patronaci European Tour a v současné době je součástí Satellite Tours, združující série „třetí ligy“.

Z každého ročníku EPD Tour postupuje pět nejlepších hráčů Order of Merit přímo do Challenge Tour. EPD Tour vyplácí každoročně zhruba 500 tisíc euro na finančních odměnách. V roce 2005 získala tour silného partnera v podobě PGA of Germany a pod organizačním vedením servisní společnosti Langer Sport Marketing GmbH, která také spolupořádá turnaje Challenge Tour v Německu.

Série se zúčastňují také čeští profesionálové. Pravidelně Marek Nový, Lukáš Tintěra, Jakub Kučera a Robert Schovánek.

Akce Bohemia Franzensbad Classic probíhá v Hazlově na osmnáctijamkovém hřišti Golf Clubu Františkovy Lázně 22. – 24. června s dotací 30 tisíc eur. Z českých hráčů startují Marek Nový, Lukáš Tintěra, Jakub Kučera, Robert Schovánek, Jan Zedníček, Tomáš Němec a domácí amatér Petr Krejčí, hráč s handicapem 7,1, který získal divokou kartu.

Reklama