Hlavní obsah

Na golfovém British Open mohou Woodse zlobit Evropané

TURNBERRY

Teprve potřetí se uskuteční golfové British Open na skotském hřišti v Turnberry, přestože nejstarší turnaj historie napíše už svou 138. kapitolu. Větrné hřiště na mořském pobřeží slibuje bitvu, která se může zapsat do kroniky amerického i evropského okruhu, protože jako jediný ze všech turnajů kategorie major se hraje na starém kontinentu.

Foto: Mike Blake, Reuters

Americký golfista Tiger Woods během tréninku na British Open

Článek

Na nejbližší čtyři dny se Turnberry stane středem celého golfového světa. I proto, že měření nejužší profesionální špičky slibuje také letos výjimečné okamžiky. Postarat by se o ně chtěl především Tiger Woods, který sice má na svém kontě již čtrnáct výher v soutěžích major a tři triumfy na British Open, ale v Turnberry dosud nevyhrál.

Světová jednička navíc stále čeká na významné vítězství po téměř roční absenci způsobené zraněním. Již třikrát se sice na turnaji radoval z prvního místa, ale na US Open a Masters skončil shodně na šesté pozici, která náročného Američana neuspokojila.

Hřiště vyžaduje přesnost, ale i potřebnou délku

"Na začátku roku bych sice neodhadoval, že v tuto dobu budu mít už tři vítězství, ale spokojen nejsem. Navíc jsem zde během tréninku zjistil, že jde o velmi těžké hřiště. Vyžaduje přesnost, ale i potřebnou délku," řekl Woods novinářům v dějišti turnaje.

V tom se s ním ztotožňují další možní spolufavorité, mezi které je potřeba počítat i Ira Padraiga Harringtona, který zvítězil v posledních dvou ročnících British Open. Pokud by se mu to povedlo znovu, vstoupil by mezi legendy - třikrát po sobě se podařilo tento turnaj vyhrát naposledy Peteru Thomsonovi před 53 lety. Harrington však dorazil na východoskotské pobřeží se zdravotními neduhy a zatím roli favorita odmítá.

Německý golfista Martin Kaymer během tréninku na British Openfoto: ČTK/AP/Alastair Grant

Překvapit by tak mohl další Evropan - německý talent Martin Kaymer, který vyhrál v posledních dvou týdnech Open ve Francii i Skotsku a stal se po řadu expertů najednou tím, kdo by měl Woodsovi nejvíce šlapat na paty. "Kdo dokázal vyhrát tyto turnaje, může se prosadit i na British Open," tvrdí sebevědomě čtyřiadvacetiletý nástupce legendárního Bernharda Langera.

Mnoho nepředvídatelných situací

Nevyzpytatelné hřiště ale může vynést mezi nejlepší i další golfisty. "Existuje mnoho nepředvídatelných situací. Budou rozhodovat i další věci - vítr a počasí vůbec," míní Woods, který se bude muset tentokrát obejít bez přímého souboje s Philem Mickelsonem, jenž turnaj vynechá kvůli rodinným problémům - jeho manželka i matka jsou po operaci zhoubného nádoru prsu. "Vždy jsem říkal, že moje rodina je mi nade vše, nyní musím být se svými nejbližšími," vzkázal Američan do Skotska.

Kanadský golfista Mike Weir během tréninku na British Openfoto: Reuters/Russel Cheyne

Turnaj se hraje od čtvrtka do neděle, německý golfista českého původu Alexandr Čejka na něm startovat nebude, neboť neprošel kvalifikací. Podle bookmakerů je obrovským favoritem Woods, na jehož vítězství například v Tipsportu vypsali kurs 3,35:1.

Největší překážkou by pro ně měli být Evropané - Španěl Sergio García (23:1), Rory McIlroy ze Severního Irska (27:1), Harrington a Angličan Lee Westwood (oba 29:1).

Anglický golfista Lee Westwood během tréninku na British Openfoto: Reuters/Mike Blake

Rozsáhlé přímé přenosy z celého turnaje chystá televizní stanice Nova Sport, poprvé se přihlásí z dějiště turnaje ve čtvrtek v 10:00.

Reklama