Hlavní obsah

Po strachu o existenci má titul

Skotský golf dostal před Vánoci povzbuzení, když se Richie Ramsay dočkal svého prvního titulu na European Tour.

Článek

Před třemi roky se Ramsay stal prvním vítězným Skotem na amatérském mistrovství USA po 108 letech. Nyní, v pětadvaceti, zase jako první Skot po 19 měsících zvítězil na European Tour. Naposledy to dokázal Alastair Forsyth.

Bylo to divoké South African Open. Ve druhém kole zahrál Ramsay 75 ran a po třetím ztrácel pět úderů na první místo. Nakonec ve finále předvedl 65 (-7), což byl nejlepší výsledek dne, a pak vyhrál na první jamce play off s Indem Kapurem.

Ramsay je sedmým vítězným cizincem ve stoleté historii turnaje, který dvanáctkrát vyhráli Gary Player a čtyřikrát Ernie Els.

Kartu pro další působení na European Tour přitom neměl Ramsay jistou až do letošního října, kdy skončil čtvrtý na Dunhill Links Championship. Teď má klid na další dva roky.

Ramsay se díyk úspěchu vyhoupl na 123. místo světového žebříčku a stal se druhým nejvýš postaveným Skotem po Martinu Lairdovi, který svůj letošní první titul na americké PGA Tour vyhrál rovněž v play off.

V červnu byl Ramsay předmětem kontroverze na Wales Open, kde podle některých názorů unikl trestu dvou ran za úpravu pozice hole za míčem, kde stlačoval trávu, což zachytily televizní kamery. Věc se řešila přes noc, ale druhý den rozhodčí trest nestanovil.

Ramsayho připravují trenér skotské reprezentace Ian Rae a známý psycholog Bob Rotella. Skot bydlí v Edinburghu, ale trénuje také v Ätlantě (Golf Club of Georgia).

Reklama

Související témata: