Hlavní obsah

Montgomerie: Vítězství je povinnost

Evropa musí tento týden vyhrát utkání Royal Trophy proti výběru Asie, prohlásil hrající evropský kapitán Colin Montgomerie, a to kvůli Ryder Cupu, jemuž Skot rovněž šéfuje.

Článek

Vítězství Evropy proti Asii v Thajsku na hřišti Amata Springs je podle Montgomerieho zásadní pro obnovu síly a sebevědomí týmu v jamkové hře. Evropa totiž prohrála poslední dvě jamková utkání, právě Royal Trophy 2009 s Asií a také Ryder Cup 2008 s USA.

"Je velmi důležité začínat rok Ryder Cupu vítězstvím a vrátit se na vítěznou cestu," citovala Montgomerieho agentura Reuters. Kapitán také podle Royal Trophy chce zjistit, jak jsou na tom jeho hráči, co se tlaku týče.

Vedle 46letého Montgomerieho, který je prvním hrajícím kapitánem Evropy v historii Royal Trophy, budou v Thajsku od pátku do neděle hrát Soren Kjeldsen (Dánsko), Simon Dyson (Anglie), Pablo Martin (Španělsko), Henrik Stenson, Robert Karlsson, Alexander Noren a Peter Hanson (všichni Švédsko).

Loni tým Asie vyhrál nad Evropou 10:6. "Asie je pro golf nastupující kontinent a nelze ji v žádném případě podceňovat. Říkali jsme to už před deseti lety a teď se to naplňuje," varoval Montgomerie.

Ryder Cup jako major

V jiném rozhovoru, pro televizi Sky Sports. zase Montgomerie řekl, že vítězství v říjnovém Ryder Cupu by si považoval jako triumf na majoru, kde nikdy nevyhrál a kde pětkrát skončil druhý.

"Ryder Cup patří k mé kariéře a byl by to můj major, i když neodehraju žádnou ránu," prohlásil Monty, který při Ryder Cupu neprohrál žádný ze svých osmi singlů.

Pro Ryder Cup spoléhá kapitán Evropy hlavně na jméno Rory McIlroy. "To je vedle Tigera Woodse hráč, za jehož sledování bych zaplatil. Jsem šťastný, že ho mám v týmu, i když mu je teprve dvacet. Může se ale stát vůdčí osobností utkání," řekl Montgomerie o Irovi.

Dalším esem týmu Evropy by měl být Ian Poulter. "Američané proti němu nechtějí hrát. Je to skvělý patér, silný v jamkovce a těžko k poražení," dodal Monty, který ale chce, aby všichni hráči na začátku turnajového týdne odložili v šatně svá ega a pracovali jako jeden tým.

Woods na horské dráze

Při současném stavu věcí Montgomerie nepočítá, že by za USA nastoupil Tiger Woods, který ohlásil přestávku v kariéře. "Teď je pro něj téměř nemožné hrát golf a soustředit se na něj," řekl Montgomerie ve Sky Sports.

"Mluvím z vlastní zkušenosti - když zahrajete birdie nebo par, tak dojdete na další odpaliště, ale při bogey se svět kolem vás hroutí," dodal Skot v narážce na své těžké období, jež prožíval kvůli rozvodu.

"Kolo golfu je už takhle emočně těžká záležitost. Když se k tomu přidají negativní myšlenky ze soukromí, jste jako na horské dráze," uvedl Montgomerie. "Tigerova mystika se rozpadla a události, které prožil, ovlivní každý turnaj, do něhož nastoupí."

Reklama