Hlavní obsah

Kde bude letos Tiger hrát?

Zdá se, že "nový" Tiger Woods se i po návratu ke golfu bude držet svých starých zvyků, co se turnajového programu týče.

Foto: Charlie Riedel, ČTK/AP

Americký golfista Tiger Woods

Článek

Po 144 dnech přestávky nejprve Masters, příští týden Quail Hollow Championship, vzápětí Players Championship, v červnu pak US Open a v červenci AT&T National. To jsou dosud známé zastávky Tiger Tour 2010.

Změnila se doba přihlášek k turnajům, jež Woods už nepodává na poslední chvíli, ale nově více než týden před pátečními uzávěrkami a v případě AT&T National dokonce o dva měsíce dřív, k radosti PGA Tour a pořadatelů, kteří tak mohou reklamu postavit na top hvězdě.

Lze čekat, že před US Open bude Woods hrát, narozdíl od Masters, přípravný turnaj, jímž by měl být jeho oblíbený Memorial pořádaný Jackem Nicklausem.

Woods sice po Masters zopakoval, že jeho terapie (sexuální, avšak tento termín nepoužil) bude pokračovat, ale turnajový program by kvůli tomu neměl být zásadně narušen. Rodinné záležitosti ho zřejmě nebudou brzdit vůbec.

Věcí znalý reportér Ron Sirak v posledním týdeníku Golf World napsal, že "snahy o záchranu manželství s Elin Nordegren byly zřejmě ukončeny". Nejmenovaný zdroj, podle Siraka dobře obeznámený s Woodsovou soukromou situací, uvedl, že s manželstvím je konec.

V červenci hráče čeká nelehká pozice na AT&T National v Aronimink Golf Clubu u Philadelphie. AT&T  po loňských skandálech zrušilo Woodsovi sponzorskou smlouvu a světová jednička přestala být hostitelem turnaje, ten však nadále podporuje Woodsovu nadaci, což byl zřejmě hlavní důvod hráčovy účasti, potvrzené už ve středu 22. dubna.

Dva týdny poté následuje v červenci British Open a po něm se v srpnu chystá WGC-Bridgestone Invitational v Ohiu, kde Woods vyhrál sedmkrát, včetně loňské sezony. Týden nato se koná poslední major sezony, PGA Championship ve Whistling Straits.

Golf World naopak nevidí dobře Woodsovu účast na prvním turnaji play off, Barclays, jež se hraje v New Jersey. "Je to nedaleko od New Yorku, kde Woods zřejmě najde své nejhlasitější kritiky a kde je naopak favoritem fanoušků Phil Mickelson. Lze si úspěšně vsadit na Woodsovu absenci," píše týdeník.

Zbylé tři turnaje play off by Woods - pokud se tedy kvalifikuje, což každý předpokládá - už absolvovat měl. Se závěrečným Tour Championship by tak odehrál dvanáct turnajů sezony, ovšem jako člen PGA Tour jich musí ročně objet minimálně patnáct.

Třináctým by byl Ryder Cup (od 1. října), který se do startů na tour počítá. Ale kde vzít zbylé dva, aby Woodsovi zůstala hlasovací práva na tour?

Podle Golf World jsou možné ještě Canadian Open (týden po British Open) a Greenbrier Classic (dva týdny po British), oba současně však ne. Tipem Golf Digest je květnový Byron Nelson Championship, když před ním i po něm může mít Woods volno.

Tiger však také může vzhledem ke své léčbě zažádat o zdravotní výjimku, protože terapií zmeškal prvních šest turnajových týdnů sezony, a mít méně odehraných turnajů v sezoně, po níž se stane doživotním členem PGA Tour. Bude mít totiž za sebou coby člen patnáct let a také minimum dvaceti vítězství (ve skutečnosti 71), což jsou dvě podmínky pro doživotní členství.

Reklama