Hlavní obsah

4+1 otázka pro trojici favoritů

V profesionálním golfu je jediným měřítkem kvality a úspěšnosti hráčů pořadí Order of Merit. V aktuálním žebříčku české PGA patří první tři místa Markovi Novému, Viktoru Skallemu a Petrovi Skopovému. Všichni tři usilují o konečné prvenství v celosezónním pořadí českých profesionálů.

Článek

Naději na celkový triumf mají ale i další hráči. Prakticky o všem rozhodne poslední turnaj nejprestižnější série ve střední Evropě Pilsner Urquell Czech PGA Tour v Brně. Na Kaskáda Grand Finále 2010 nebude chybět nikdo z absolutní české špičky.

Marek Nový má v čele Order of Merit PGAC solidní náskok, ale miliónová dotace závěrečného podniku může pořadím výrazně zamíchat. Elitní trojice v pěti otázkách a odpovědích rekapituluje dosavadní průběh sezóny a vyhlíží Grand Finále, které navíc okoření oslavy 20. výročí založení české PGA. Čtyři otázky byly pro všechny stejné a poslední dostal každý jinou.

Před posledním turnajem domácí sezóny jste v Top 3 národního Order of Merit. Proběhl letošní rok podle Vašich představ?

Marek Nový: Letošní rok se úplně podle mých představ nepovedl. Měl jsem pět hlavních cílů na letošní sezonu. Ovšem musím říci, že si vždy stanovuji dost velké cíle, abych měl pořádnou motivaci. Vyhrát profesionální turnaj, vyhrát národní Order of Merit, postoupit cutem na Čeladné, projít do Final Stage Q-school a zlepšit postavení v Order of Merit v EPD Tour z minulého roku. Doufám proto, že splním své plány aspoň na 40 procent, tedy, že udržím své vedení v žebříčku. Ovšem, co se týká tréninkových cílů, byla tato sezona velmi úspěšná a myslím, že jsem se znovu zlepšil, k čemuž mi pomohla i spolupráce s trenérem A. J.  McAdamem.

Viktor Skalle: Myslím, že navzdory všemu, co mě letos potkalo, byla letošní sezóna nad očekávání dobrá.

Petr Skopový: V letošní sezóně mám před sebou poslední a velice důležitý turnaj, který ještě může hodně zahýbat celým pořadím Order of Merit. Spokojenost nebo nespokojenost bude hodně záležet právě na brněnském turnaji.

Jak jste spokojen se svým účinkováním na Pilsner Urquell Czech PGA Tour?

MN: Jsem velmi spokojen. Konkurence se u nás pořád zlepšuje a já jsem jednou zvítězil, dvakrát jsem byl druhý a mým nejhorším umístěním bylo páté místo. Z pěti turnajů to jsou slušné výsledky.

VS: Kromě pár turnajů jsem spokojen byl. Akorát Mladá Boleslav a Haugschlag mi trochu nevyšly.

PS: I přesto, že jsem zatím žádný z turnajů nevyhrál, se mi dařilo celkem dobře. Kromě prvního turnaje ve Mstěticích jsem několikrát obsadil druhé místo a vždycky jsem skončil v Top 10.

Grand Finále se hraje na Kaskádě. Kam z hlediska obliby brněnské hřiště řadíte?

MN: Kaskáda je hřiště s nejrychlejšími a nejkvalitnějšími greeny u nás. A já mám takové greeny rád. Celková obtížnost hřiště hodně závisí na výšce roughů. Já osobně bych byl radši, kdyby byly roughy vysoké. Hřiště je pak sice těžší, ale férovější a také vypadá lépe. Celkově patří Kaskáda k mým oblíbeným hřištím, a tak se tam moc těším.

VS: Hrál jsem na tomto hřišti pouze jednou, a to extraligu s Čechií. Takže jediné, co mohu říci, je to, že hřiště bylo výborně připravené, ovšem velmi obtížné.

PS: Hřiště mám rád pro jeho obtížnost. Závěrečný turnaj, který se tady koná, má zajímavý náboj a atmosféru.

Jaká jsou největší úskalí Kaskády a na jakou jamku se naopak nejvíce těšíte a proč?

MN: Jak už jsem zmínil výše, hodně záleží na roughu. Mám čtyři oblíbené jamky: pětka na Kamenné - kvůli krásnému pohledu z vyvýšených odpališť na celou jamku, devítka na Kamenné - pětipar, který nabízí různé strategie hraní, šestka Dřevěná - minulý rok jsem tam zahrál parádního eagla, a samozřejmě poslední jamka devítka Dřevěná - velmi obtížný par 4, když se hraje proti větru, je rána do grýnu opravdu adrenalinová záležitost.

VS: Naposledy tam byly velmi husté roughy a úzké fairway. Zatím ale netuším, které devítky jsem hrál a které budu hrát, takže odpovědi na druhou část otázky se zatím zdržím.

PS: Hřistě je poměrné dost kopcovité, takže je zde spousta ran s velkým převýšením. Greeny jsou dost vlnité, a proto i čtení a samotné patování není jednoduché. Osobně se těším na jamku č. 18. Je to fantastická jáma na závěr kola i celého turnaje. Je zde malý prostor pro chybu, a proto se právě tady může turnaj rozhodovat.

Cítíte po prvním profesionálním vítězství v Mladé Boleslavi jisté uvolnění?

Marek Nový: Musím říci, že ano. Má loňská sezona byla opravdu ve znamení druhých míst a jsem rád, že jsem to zlomil. Uvidíme jestli jsem se uvolnil natolik, abych mohl ještě nějaký další vítězný zářez přidat.

Aktuálně vedete pořadí celé série. Budete v průběhu turnaje sledovat své soupeře a podle jejich výsledků uzpůsobovat taktiku?

Viktor Skalle: To teprve uvidím. Pokud by to bylo třeba tak ano. Jinak se budu snažit hrát podle svého. Samozřejmě bych se rád umístil co nejlépe.

V Brně jste před dvěma lety vyhrál a hřiště výborně znáte. Co podle Vás rozhodne a která jamka může být klíčová pro vývoj pořadí v turnaji?

Petr Skopový: Rozhodne momentální forma a nasazení. Jak jsem již zmínil, svou roli hraje jamka č. 18, resp. poslední tři jamky, které mohou být ve vypjatých situacích dost náročné.

Reklama