Hlavní obsah

Vítězové a poražení (nejen) podle vydělaných peněz

Dohráno. Oficiální golf sezony PGA Tour se uzavřel nedělní výhrou Roberta Garriguse v Lake Buena Vista. Kdo jsou vítězové a kdo poražení podle finančního žebříčku tour, tzv. money listu?

Foto: Rob Carr, ČTK/AP

Vítěz money listu Matt Kuchar v akci

Článek

+ Matt KUCHAR: poprvé vyhrál money list na PGA Tour, kde inkasoval celkem 4 910 477 dolarů a předčil druhého Jima Furyka, vítěze FedEx Cupu, o 100 855 dolarů. Kuchar vyhrál první turnaj play off, Barclays, a jedenáctkrát skončil v top deset. S vítězstvím na money listu se pojí Cena Arnolda Palmera a stejně jako s Furykovou výhrou ve FedEx Cupu pětiletá karta na PGA Tour. Kuchar dostane také Cenu Byrona Nelsona za nejlepší upravené průměrné skóre (69,61), druhý skončil Steve Stricker (69,66).

+ Jim FURYK: jedinému trojnásobnému vítězi sezony chybělo na první místo money listu zhruba 100 855 dolarů. Kdyby se Furyk obtěžoval jet do Lake Buena Vista, kde Kuchar nehrál, stačilo by mu dělené deváté místo i k triumfu v money listu.

+ Rickie FOWLER: 22. místo - bez turnajové výhry, ale s dvěma druhými a jedním třetím místem - znamená výdělek 2 857 108 dolarů a zřejmě titul Nováček roku. Konkurent v této kategorii Rory McIlroy sice vyhrál turnaj, v Quail Hollow, ale s celkovým počtem 2 554 280 dolarů skončil na money listu o čtyři příčky níž.

+ Heath SLOCUM: jeho 30. místo zajišťuje poslední přímý postup na Masters a US Open. Slocum na 25 turnajích inkasoval 2 387 687 dolarů. O příčku níž skončil J. B. Holmes, kterému na Slocuma chybělo pouhých 1 439 dolarů. Zavinil si to posledními dvěma jamkami v Lake Buena Vista, kde zahrál bogey. Bez nich by byl pohodlně třicátý právě Holmes.

+ Robert GARRIGUS: před posledním turnajem byl na 122. místě a měl strach o kartu. Nakonec v Lake Buena Vista vyhrál poprvé v kariéře (v červnu měl v Memphisu náskok tří ran před závěrečnou jamkou, ale zahrál triple bogey a pak podlehl v play off). Ve finále zahrál 64 s osmi birdie, smazal ztrátu pěti ran a triumfoval o tři. Garrigus se stal patnáctým letošním hráčem s prvním titulem na PGA Tour, kterým si pomohl k celkovému výdělku 1 583 275 dolarů a 51. místu na money listu.

- Tiger WOODS: nejhorší sezona v profikariéře, bez vítězství a jen s dvěma oficiálními umístěními v top 10, znamená pro bývalou světovou jedničku i nejhorší umístění vůbec - až 68. příčku s 1 294 765 dolarů z dvanácti turnajů. Tento výdělek trumfl Woods jen loni na dvou turnajích, když si výhrami v Ohiu a Chicagu vydělal víc než za celý rok 2010.

+ Alex PRUGH: nováček sezony skončil na 70. místě money listu s 1 272 606 dolarů. Sedmdesáté místo je poslední pro automatický postup na turnaje z kategorie Invitational.

+ Chris RILEY: poslední letošní milionář na PGA Tour. Jako devadesátý v pořadí vydělal 1 001 582 dolarů. Aspoň 2 milióny vydělalo 37 hráčů, nad 3 milióny bralo 16 golfistů a nad 4 milióny 5 hráčů.

+ Alex ČEJKA: český rodák vydělal peníze naposledy v srpnu, kdy si ale třetím místem na Turning Stone Resort Championship zajistil s předstihem kartu na rok 2011. S celkovým příjmem 904 253 z odehraných 28 turnajů skončil na 108. místě money listu.

+ Roland THATCHER: ze 179. místa se díky samostatnému 2. místu v Lake Buena Vista posunul na 122. příčku finančního pořadí a uhrál tak kartu. Turnaj ovšem od druhého kola vedl a ve třetím měl náskok šesti ran. Nakonec horko těžko doklopýtal s třemi bogey na druhé devítce finále k druhé příčce, a to ještě s pomocí Spencera Levina - ten kdyby nedal trojpat na poslední jamce, dělil by se s Thatcherem o druhé místo, což by Thatcherovi na top 125 nestačilo!

+ Troy MERRITT: poslední s plnou kartou na PGA Tour 2011 díky 125. příčce na money listu. Merritt, který loni vyhrál Q-school, vydělal za sezonu 786 977 dolarů a k tomu si v neděli přišel na rovný milión díky vítězství v rozstřelu o výhru ve vložené soutěži Kodak Challenge. Merritt zahrál na dodatečné 17. jamce birdie, zatímco jeho konkurenti Rickie Fowler a Aaron Baddeley jen par. Kodak Challenge se však do money listu nepočítá.

- Johnson WAGNER: měl šanci postoupit ze 153. místa money listu do top 125, ale double bogey na 16. jamce finále v Lake Buena Vista ho odsoudilo k nepopulární 126. příčce. Znamená to jen omezenou kartu na sezonu 2011.

- Willie WOOD: poslední hráč money listu, na 248. příčce s 6 540 dolary ze dvou turnajů.

Reklama