Hlavní obsah

Woods útočí na zaprášený rekord

ST. AUGUSTINE

Tiger Woods se může v pátek znovu zapsat do historie golfu. Pokud na turnaji v Lake Buena Vista projde cutem, vyrovná už téměř půl století starý rekord legendárního Byrona Nelsona, který po 36 jamkách nevypadl na 113 turnajích za sebou.

Foto: ČTK

Překoná Tiger Woods letitý rekord?

Článek

Nelson rekordní sérii zažil v letech 1941 až 1946. Woods ji začal v roce 1998, od té doby ale navíc hrál na 23 turnajích, na kterých se pole hráčů v cutu nezužovalo. Jeho vítězné tažení je o to obdivuhodnější, že ze současných špičkových golfistů, kteří navíc na okruhu PGA hrají déle, se mu nikdo ani zdaleka neblíží. Druhý Ernie Els z Jihoafrické republiky zvládl pouze 26 cutů za sebou, třetí Vijay Singh z Fidži prošel nejvíce 18 cuty v řadě.

V dnešní době by se dal rekord lépe vyjádřit finančně. Pokud golfista projde cutem, vydělá si peníze. Dříve to tak ale nebylo, ještě v 70. letech postup hráčům nezaručoval vždy prémie. Nelson ale si při své sérii pokaždé vydělal, což znamená, že nikdy neskončil hůř než dvacátý.

Jednadevadesátiletý Nelson vyhrál během své kariéry 54 turnajů včetně pěti podniků kategorie Major. Nejlepší hráčská léta prožil v době druhé světové války, kdy někteří ze špičkových golfistů narukovali do armády. I přesto jsou jeho výkony úctyhodné. V roce 1945 vyhrál 18 turnajů včetně jedenácti v řadě.

Jack Nicklaus drží v historických tabulkách třetí místo. V letech 1970 až 1976 prošel cutem na 105 turnajích za sebou. "Člověk má špatné týdny, kdy se mu zkrátka nedaří míček pořádně trefit. Oni si ale dokázali najít cestu a to z nich dělá šampióny," netají se s obdivem k Nelsonovi a Nicklausovi.

Reklama