Hlavní obsah

VIDEO: Ohlédnutí za loňským Masters - Mickelsonova paráda na třináctce

AUGUSTA

Pamatujete si loňské Masters a parádní ránu Phila Mickelsona na třinácté jamce? Americký golfista našel po drajvu míč za stromem na jehličí, přesto chtěl odvážně druhou ranou zaútočit na vlajku. Měl na výběr: jít na jistotu, nebo riskovat. Asi každý by volil sázku na jistotu, včetně Mickelsonova caddyho Jima Mackaye. Ale Mickelson útočil a míč po skvělé ráně přistál pouhý metr od jamky...

Foto: Dave Einsel, ČTK/AP

Phil Mickelson

Článek

Tahle rána je už dnes klasikou Masters. V televizi byla opakována tolikrát, že se každému fanouškovi vryla do paměti. Mnozí kroutili hlavou, zbytek byl v extázi. Šestkou železem zahrál Mickelson mistrovský úder, za který byl později oceněn zeleným sakem pro vítěze. Není divu, že má usměvavý Američan pro třináctou jamku slabost.

„Je to moje oblíbená jamka,“ uvedl v úterý, jen pár hodin před startem prvního majoru, který tradičně otevírá golfovou sezónu. „Je to místo na hřišti, které vás může nastartovat nebo pohřbít. Každopádně nabízí příležitost vrátit se do boje, pokud jste schopni sáhnout si na birdie či eagle. Myslím, že když tady zariskujete, jamka vás dokáže ocenit,“ doplnil Mickelson, jemuž na hřišti nikdy kuráž nechybí.

Jiné golfisty by nepříjemná situace rozhodila, ale Mickelson je jiný. Zůstává zdravě sebevědomý, i když věci nejdou podle plánu. O to víc v neděli, v den finále, kdy se láme chleba a každá drobnost může rozhodnout o triumfu. A to je také důvod, proč loni na třináctce čaroval. „Nechce se mi nechávat výsledek turnaje v cizích rukou, chci si to odehrát sám. Mám rád věci pod kontrolou,“ říká Mickelson.

Dokázal to minulý týden v Houstonu, kde v neděli zahrál sedm ran pod par a vyhrál. Výsledek 65 ran je vůbec nejlepší skóre finálových kol v letošní sezóně PGA Tour. Nyní už je Mickelson v Augustě, kde ve čtvrtek začíná Masters. Večeři šampiónů, jejíž menu letos jako loňský vítěz připravoval, už má za sebou, teď chce další zelené sako.

Reklama