Hlavní obsah

PGA Championship začali nejlépe Furyk se Scottem

Poslední major roku začal, čtvrteční první kolo zvládli nejlépe Adam Scott s Jimem Furykem. Oba zahráli na hřišti v Oak Hill poblíž New Yorku pět ran pod par a vedou o ránu před Davidem Hearnem a Lee Westwoodem. Velký favorit grandslamového turnaje Tiger Woods se zatím dělí o padesátou příčku, když úvodní kolo obešel s jednou ranou nad par, obhájce trofeje Rory McIlroy je na dělené 22. pozici.

Foto: Jeff Haynes, Reuters

Australský golfista Adam Scott po úspěšném dokončení prvního kola PGA Championship.

Článek

Scott začal kolo ranou z týčka hluboko mezi stromy, na konci se zase musel vyhrávat z hlubokého roughu. To byly temné chvilky jeho výkonu, mezitím ale hrál vynikající golf a dokázal nasázet pět birdie v řadě na jamkách číslo čtyři až osm. Šesté birdie přidal na čtrnáctce a jediné bogey zaznamenal na šestnáctce.

"Bylo to pravděpodobně moje nejlepší série v kariéře," liboval si po pěti birdie v řadě Scott. "Dařily se mi parádní rány a neměl jsem s birdie příliš mnoho práce. Byl to snový start po trochu nervózních prvních několika jamkách."

Liboval si i Furyk, který vyhrál svůj první a poslední major před deseti lety na US Open v Olympia Fields. Také jeho poslední vítězství na americké sérii už je docela vousaté – před třemi roky zvítězil na TOUR Championship by Coca-Cola a dobyl tak FedExCup.

Ve čtvrtek předváděl hodně stabilní hru, skvěle puttoval, trpělivě sbíral birdie. Mrzet ho může jediné bogey v samém závěru kola na deváté jamce. "Vždycky vás naštve, pokud skončíte den s bogey. Ale na druhou stranu začít PGA Championship výsledkem 65 ran není tak špatné," usmíval se nakonec americký veterán.

Zdálo se, že první kolo si užila spousta hráčů – pod par se dostalo hned pětatřicet profesionálů. Přitom Oak Hill má pověst těžkého hřiště, na posledních pěti majorech, které se tu hrály, tu zaznamenali jen deset výsledků pod par. Při posledním PGA Championship zahrálo pod par v prvním kole jen dvanáct hráčů.

Letos pomohly podmínky – přes noc pršelo a vlhkost vzduchu udělala své. Ve čtvrtek tak bylo hřiště měkké a zranitelné. Překvapením bylo, že se mezi ty, kteří pokořili par, nedostal Tiger Woods. Zahrál jen dvě birdie na své první devítce (začínal na desáté jamce), náskok pak ztratil po bogey na čtyřce a double bogey na své poslední jamce dne, devítce.

"Když to vezmu zpětně, bylo reálné zahrát jednoduše pod par," posteskl si Woods. Za normálních okolností by přitom 71 ran v Oak Hill nebyl špatný start.

Golfový PGA Championship v Rochesteru (dotace 8 mil. dolarů, par 70) - 1. kolo
1. Furyk (USA)65
Scott (Austr.)65
3. Westwood (Angl.)66
Hearn (Kan.)66
5. Kuchar (USA)67
Garrigus (USA)67
Piercy (USA)67
Casey (Angl.)67
Fraser (Aus.)67
Day (Aus.)67
...
50. Woods (USA)71

Reklama