Hlavní obsah

Cañizares vyřešil český problém a v Dubaji vede

Dubaj

Na závěrečném turnaji European Tour v Dubaji vede po čtvrtečním prvním kole Španěl Alejandro Caňizares. Jako jediný zahrál šest ran pod par, v zádech má australsko-thajskou dvojici Marcus Fraser a Kiradech Aphibarnrat, kteří ztrácejí jednu ránu. Svou pozici v čele Race to Dubai posílil Švéd Henrik Stenson, jenž je zatím čtvrtý.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Španělský golfista Alejandro Caňizares.

Článek

Cañizares před turnajem neřešil jen přípravu, ale i rodinné trable. Jeho přítelkyně totiž musela narychlo shánět víza do Dubaje. "Je z České republiky a já vždy zapomenu, že nemá španělský pas a potřebuje víza," vysvětloval zajímavé okolnosti svého startu Španěl. "Vzpomněl jsem si až ve chvíli, kdy jsme přicházeli k odbavení na letišti v Turecku a ukazovali pasy. Naštěstí nám spousta lidí pomohla a ředitel turnaje Nick Tarratt čekal v Dubaji s lidmi z imigračního v okamžiku, kdy jsme přiletěli," dodal.

Cañizares vyhrál na European Tour v roce 2006 teprve při svém třetím startu, ale od té doby uteklo sedm let a téměř dvě stovky turnajů, kde nic podobného nezopakoval. Ve čtvrtek si ale na hřišti Jumeirah Golf Estates počínal třicetiletý španělský profesionál skvěle. K titulu však vede ještě dlouhá cesta a navíc bude muset čelit početné skupině vlčáků.

Mezi jeho pronásledovateli jsou evropský lídr Stenson, stejně jako další hvězdy působící převážně v zámoří – Angličané Ian Poulter a Justin Rose.

Stenson po skončení kola přiznal, že na osmnáctce trochu vypadl z role, když po trojputtu zahrál bogey. Jediné bogey dne ho mohlo mrzet, neboť bitva o celkový triumf bude ještě hodně tvrdá. Rose potřebuje na turnaji skončit nejhůře pátý, aby měl šanci zvítězit, zahrál dvě rány pod par a dělí desáté místo. Čtvrtý v žebříčku Poulter zahrál o ránu lépe, a tak nejhůře z prvního dne vyšel celkově třetí Graeme McDowell, jenž do klubovny přišel se skóre 72.

"Celou sezónu to bylo těžké, škoda, že jsem na poslední jamce ztratil koncentraci. Zamrzelo to, ale stále jsem v dobré formě a hrál jsem povedený golf. Ještě to bude boj, každý se chce dostat nahoru. Nemůžete ve čtvrtek vyhrát turnaj, ale určitě můžete z dobrého výkonu těžit. Kolo se mi povedlo i navzdory zklamání ze závěrečné jamky," hodnotil Stenson.

Poulter je ale nabuzený a sám říká, že hraje nejlepší golf v kariéře. Výsledky v premiérové Final Series mu dávají za pravdu – na předchozích třech turnajích skončil patnáctý, druhý a pátý. I díky tomu má velkou šanci pokořit švédského rivala a souseda z Lake Nona v Orlandu.

Rydercupový hrdina zahrál čtyři birdie a jediné bogey, mrzely ho přitom promarněné šance, které ho mohly posunout v leaderboardu ještě výše. "Jsem naštvaný," uvedl, "ale na druhou stranu i šťastný, že jsem jen tři rány za vedoucím hráčem."

Také Rose si dělá zálusk na ovládnutí money listu, což už zvládl v roce 2007. "Henrik nám to dělá těžké, ale je alespoň motivace. Mé cíle zůstávají pro zbytek týden stejné," uvedl Angličan.

McDowell byl rád, že se z klání nakonec nevytratil, přestože po třinácti jamkách, kdy hrál tři rány nad par, to s ním nevypadalo dobře. Díky třem birdie v řadě od čtrnácté jamky ale znovu zažehl motory a oživil naději na celkový triumf.

Reklama

Související témata: