Hlavní obsah

Spieth vyhrál FedExCup a znovu vede golfový žebříček

Atlanta

Americký golfista Jordan Spieth završil famózní sezónu triumfem ve finálovém turnaji FedExCupu v Atlantě, celoroční seriál s cílovou prémií 10 miliónů dolarů tím vyhrál a vrátil se na post světové jedničky. Dvaadvacetiletý hráč si připsal šestý triumf v kariéře a letos pátý, mezi nimiž nechybí ani vítězství na majorech Masters a US Open.

Foto: John Amis, ČTK/AP

Jordan Spieth pózuje s trofejemi.

Článek

V atlantském finále play off pro 30 nejlepších hráčů sezóny Spieth jako jediný zahrál v každém kole pod par hřiště a s výsledkem -9 zvítězil s náskokem čtyř ran před krajanem Dannym Leem, Angličanem Justinem Rosem a Henrikem Stensonem ze Švédska. V historii seriálu je jeho nejmladším vítězem.

"Je to takové potvrzení sezóny. Neuvěřitelné. Celý náš tým letos odvedl neuvěřitelnou práci. Vždy v tu správnou chvíli jsme dokázali předvést špičkový výkon," pochvaloval si Spieth, který letos na turnajích kategorie major neskončil hůře než čtvrtý. Vedle obou vítězství byl druhý na PGA Championship a čtvrtý na British Open.

Před závěrečným turnajem vedl seriál Australan Jason Day, ale desáté místo mu k udržení první příčky nestačilo a nakonec skončil třetí za Stensonem, vítězem FedExCupu z roku 2013. Stejně tak musel po týdnu Spiethovi přenechat i první místo ve světovém žebříčku.

Za poslední titul získal Spieth 1,485 milionu dolarů, v čele finančního žebříčku má na kontě rekordních 12,030 milionu dolarů. Předchozí maximum patřilo Vijayi Singhovi z Fidži, který v roce 2004 na prémiích vydělal 10,9 miliónu dolarů. Desetimilionový bonus se do částky nepočítá, hráčům bude vyplacen až po skončení kariéry a nejdříve po dovršení 45. roku věku.

Reklama

Související témata: