Hlavní obsah

Začíná golfový Ryder Cup, Woods favorizuje Evropu

STRAFFAN

Od pátku do neděle se odehraje v irském Straffanu v pořadí 36. bitva o Ryder Cup mezi evropskými a americkými golfisty. Prestižní měření sil přiláká k televizním obrazovkám odhadem 800 miliónů diváků a největší pozornost bude poutat ve skvělé formě hrající Tiger Woods, hvězda amerického výběru. Nejlepší hráč světa nicméně považuje za velkého favorita tým Evropy.

Článek

"My jsme jasní outsideři," uvedl Woods před populárním soubojem, ve kterém Evropané budou nedaleko metropole Dublinu usilovat o třetí triumf za sebou a pátý za posledních šest ročníků. Celkově ale vedou Američané 25:10. "Ono to ale poslední dobou vypadá, že být outsiderem je nejlepší předpoklad k tomu tenhle pohár vyhrát," dodal třicetiletý Američan.

Odborníci se shodují, že waleský kapitán evropského výběru Ian Woosnam má nejspíš k dispozici nejlepší tým v historii, pro mnohé ideální sestavu zkušených hráčů s dravými mladíky. Před dvěma lety jako zástupce Bernharda Langera byl Woosnam u rekordního vítězství Evropy v poměru 18,5:9,5. Pilíři týmu by měli být především Colin Montgomerie, který se chystá na osmý start, a José Maria Olazábal, jenž už hrál Ryder Cup šestkrát.

Zatímco v evropském dvanáctičlenném týmu jsou jen dva debutanti, amerických nováčků je plná třetina výběru. Hvězdné duo v týmu Toma Lehmana ale vytvoří se čtyřnásobným účastníkem Woodsem světová dvojka podle příjmů Jim Furyk.

Woods si jej prý do soutěže dvojic speciálně vybral, aby nezažil poslední fiasko z roku 2004, kdy po boku Phila Mickelsona utrpěl v prvním dnu dvě kruté porážky. Američané prý sázejí na týmového ducha a v srpnu společně strávili v Irsku dva tréninkové dny, kde podle Lehmana především tužili kolektiv.

Zatímco pro víkendovou soutěž slibují meteorologové solidní předpověď počasí, tréninkové dny provázely déšť a silný vítr. Ve středu dokonce pořadatelé kvůli vichru zakázali divákům na několik hodin přístup na trénink kvůli jejich bezpečnosti. První den přitom trénující golfisty sledovalo na hřišti K Club na 40.000 diváků. V tuzemsku budou mít příznivci golfu možnost sledovat soutěž živě na televizní stanici Galaxie sport.

Reklama