Hlavní obsah

Formanová kvůli zdravotním potížím opět odložila start

PRAHA

Letošní sezóna se pro běžkyni Ludmilu Formanovou nevyvíjí zcela podle představ. Vleklé zdravotní potíže donutily bývalou mistryni světa v hale i pod širým nebem v běhu na 800 m vynechat halovou sezónu, kvůli trvajícím problémům navíc Formanová odložila i očekávaný start na Evropském poháru družstev.

Foto: Internet

Ludmila Formanová po zisku titulu halové mistryně světa. Nyní musí na podobnou radost zapomenout, má další zdravotní problémy.

Článek

Formanová měla ve slovinském Velenje nastoupit do štafety na 4x400 m. "Už mě to zase chytlo," posmutněla v rozhovoru pro ČTK devětadvacetiletá půlkařka, kterou zdraví trápí s výjimkou loňského léta od olympiády v Sydney, kde odstoupila v semifinále kvůli bolesti v kotníku, s kterým musela na operaci.

Později měla potíže i s okosticí, loni v hale neběžela kvůli svalovým problémům. Na začátku letošní sezóny se přidala infekce ledvin a problémy se sedacím nervem. Ty trápí Formanovou od zimní přípravy a kvůli nim zrušila i start na pondělním mítinku Praga Academica.

Svěřenkyně Jarmily Kratochvílové začala vážné uvažovat o zrušení nedělního startu ve středu, kdy se na tréninku nemohla ani rozběhnout. "Najednou se to zničehonic zhoršilo, při každém rychlejším pohybu to zase tahá ve stehenním svalu," popsala své patálie běžkyně.

Definitivně zrušit letošní premiéru se rozhodla dnes, kdy zkoušela alespoň rovinky. "Rychleji běžet skutečně nešlo," přiznala, co její rozhodnutí uspíšilo. "Nechci nic riskovat," doplnila smutně.

Pomáhá fyzioterapeut Kolář

Sedací nerv a následné bolesti nohy léčí Formanová u známého fyzioterapeuta Pavla Koláře, který jí pomáhá od bolesti, kvůli níž nemůže ani dlouho sedět, různými cviky. "Nic zásadního v léčbě měnit nebudeme, pokračujeme jako dosud. Prášky a doktor Kolář," pokrčila bezmocně rameny Formanová.

"Chtěly jsme testovat včera a čekaly jsme, jestli to nebyla reakce na počasí, ale ani dnes to nešlo. Je to každý den jinak. Už musíme začít závodit, je nejvyšší čas," přidala se trenérka Kratochvílová.

Luzern ještě promyslí

Nedělním závodem chtěla Formanová zahájit sezónu a rozběhnout se před dalšími starty. Do štafety na 4x400 metrů se přihlásila i přesto, že to je daleko rychlejší trať než osmistovka, třebaže měla právě s rychlostí problémy a příliš ji kvůli bolesti v oblasti sedacího nervu netrénovala. "Chtěla jsem pomoci týmu, ale pak jsem si uvědomila, že bych to nemusela doběhnout a holkám to pokazila," vykládala.

Po závodu ve Velenje chtěla Formanová ve středu nastoupit na svou tradiční trať na dvě kola na mítinku v Lucernu. "Chtěla jsem se rozhodnout v neděli, což také udělám. Ale závod ve Slovinsku měl toto rozhodnutí ulehčit," povídala Formanová. V plánu měla i následující start v Lausanne. "To se ale uvidí až začátkem příštího týdne, jestli vůbec odjedu do Lucernu," dodala.

Reklama