Hlavní obsah

Irokézové nepadli, Češi budou hrát na domácím MS v boxlakrosu o bronz

PRAHA
Aktualizováno

Zázrak se nestal. Bohužel. Na mýtický tým Irokézů byla i česká odvaha a statečné srdce málo, reprezentace v boxlakrosu finále na domácím mistrovství světa hrát nebude. V pátečním semifinále prohrála v pražském Edenu s vysoce favorizovaným soupeřem 6:19, s Irokézy dokázala držet krok jen v první čtvrtině. V sobotu se Češi pokusí vybojovat bronzovou medaili, což by byl další historický úspěch tohoto sportu u nás.

Foto: Ondřej Mika

Čeští reprezentanti v boxlakrosu na domácím mistrovství světa

Článek

Český tým začal proti favoritovi neohroženě, ale jeho počáteční akce končily na brankáři Goodleafovi. Irokézové se rozehrávali pomaleji, až v deváté minutě otevřel z nenápadné akce skóre zápasu Jamieson. Proti dalším výpadům úspěšně zasahoval domácí gólman Říha, přesto za další dvě minuty zvýšil Roger Vyse. Stuart Hill trefil vzápětí tyčku.

V osmé minutě už to bylo o tři branky, když se před českou brankou prosadil Dean Hill. V desáté minutě srazil Lazore hodně ošlivě u mantinelu jednoh z hrdinů čtvrtfinále Poupěte a těsně poté se ve velké šanci před irokézskou brankou zjevil Kopfstein. Košťál poté mířil těsně mimo, Češi se začali zvedat. Nevyšla však ani kombinace Berana s Nováčkem. Až ve 14. minutě utekl přes celé hřiště Radek Skála a poprvé rozjásal české diváky.

Na začátku druhé čtvrtiny česká obrana zapomněla na Shattlera, proti kterému osamocený brankář Říha neměl šanci. V 18. minutě vyloučili rozhodčí jeho jmenovce Jakuba a na druhé straně Lazoreho a za pár vteřin Poupě snížil. A stejný hráč ještě ve stejné minutě střelou z dálky upravil na nadějných 3:4.

Ne na dlouho – stačila krátká ztráta koncentrace a Irokézové udeřili popáté. V rozmezí minuty pak jeden z nejlepších týmů vrátil český tým zpátky na zem, krátce po sobě se trefili Roger Vyse a Holden Vyse. Po menší rozmíšce u mantinelu byl vyloučen Martin Kostka, zatímco na druhé straně se na trestnou lavici posadili hned dva hráči.

Další góly však padaly až při plném počtu hráčů na ploše, když osmý gól Irokézů vstřelil Jamieson a vzápětí Stuart Hill zvýšil už na 9:3. Převahu favorita demonstroval v 24. minutě i Bucktooth sražením českého brankáře při dalším nájezdu. Za pár vteřin předvedl, že umí dávat i góly a Češi prohrávali už 3:10. To mohl v 28. minutě zkorigovat Došlý, při nařízeném trestném střílení ovšem neuspěl. Naopak vteřinu před první polovinou zápasu jsme inkasovali pojedenácté.

Bylo jasné, že zápas už se dohraje v režii zámořského týmu, ostatně nedalo se očekávat, že by proti Irokézům mohli domácí uspět. Nicméně český výběr za neustálého burcování fanoušků nic nevypouštěl a potěšil publikum dalšími góly v podání Skály, Moravce, a Adama Kostky. A přestože může výsledek vypadat hrůzostrašně, může být naopak příslibem do budoucna. Vždyť ve skupině jsme s Irokézy prohráli dvacetibrankovým rozdílem.

Reklama

Související témata: