Hlavní obsah

Kouč lyžařů Petrásek: Po debaklu se trenéři většinou mění

LIBEREC

Největším propadákem od nechvalně proslulé štafety na mistrovství světa ve finském Lahti, kde čeští běžci na lyžích obsadili předposlední místo, skončil páteční týmový závod na světovém šampionátu v Liberci. Dvanáctá příčka byla obrovským zklamáním hlavně pro trenéra Miroslava Petráska, který chtěl ukončit dvacetileté období medailového půstu. Naposled se štafeta radovala z cenného kovu na MS v roce 1989.

Článek

„Tohle byla mizérie, obrovské zklamání před skvělou diváckou kulisou. Dokonce mě napadlo, že bychom měli lidem vrátit vstupné. K výborné atmosféře jsme nepřispěli s ničím,“ líčil Petrásek po skončení závodu. Znovu se mu vrátily vzpomínky na Lahti, kde vedl v roce 2001 mančaft poprvé na mistrovství světa. „Srovnat se to ale nedá. Tam tehdy byli z formy všichni, jen Lukáš Bauer byl schopen konkurovat světu. V Liberci jsme neměli špatné výsledky, doteď jsme jezdili důstojně. Ale tohle...,“ kroutil hlavou.

Ještě v polovině týdne váhal, jakou sestavu na trať v pátek pošle. Nakonec vybral tu nejpravděpodobnější s Jakšem, Bauerem, Magálem a Koukalem. „V tomhle složení jezdíme pravidelně, i bez Lukáše jsme byli schopni zajet do sedmého místa. Tohle ale bylo Waterloo,“ přiznal zkroušeně. Svou volbu ale ani na chvíli nezpochybnil. „Martin Jakš dosud neměl s rozbíháním jediný problém. Důvěra byla. A lepšího klasika stejně nemám, Milan Šperl byl z formy. Volba byla jednoznačná,“ prohlásil.

Závod strávil Petrásek tradičně na trati, už v úvodu ale věděl, že něco není v pořádku. „Viděl jsem Martina, když vyjel druhý kopec, a nebyl to on. Doufal jsem, že Lukáš předvede nadživotní výkon a dojede skupinu, která bojovala o sedmé místo. Ani on ale nejel, co umí. Předvedli jsme katastrofální výkon,“ litoval.

Český tým čekal jásání a oslavy, místo toho neměl daleko k slzám. Petrásek se nebál přiznat, že by nejraději skončil. „Po takovém debaklu se trenéři většinou mění,“ řekl s vážnou tváří. „Teď to myslím hrozně vážně. Nejraději bych byl ten třetí, asistent asistenta,“ uzavřel a vydal se vstříc k posmutnělým servisním buňkám.

Reklama

Související témata: