Hlavní obsah

Dopingoví hříšníci z Pekingu přijdou o start na další olympiádě

ATÉNY

Všichni sportovci, kteří během čtyřletého olympijského období dostanou minimálně půlroční distanc za doping, budou mít zakázán start na nejbližších olympijských hrách. Toto pravidlo ve čtvrtek na svém zasedání v Aténách přijal výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru a začne platit od 1. července.

Foto: ČTK/Stanislav Peška

Předseda MOV Jacques Rogge (vlevo) - ilustrační fotografie

Článek

Dotkne se tedy i všech sportovců přistižených na olympiádě v Pekingu. "Pokud bude sportovec v Pekingu usvědčen z dopingu a pak dostane minimálně šestiměsíční trest, nebude moci startovat na olympijských hrách 2012 v Londýně," řekla mluvčí MOV Giselle Daviesová.

S touto myšlenkou přišel na loňském atletickém mistrovství světa v Ósace prezident MOV Jacques Rogge. Původně se předpokládalo, že je ke schválení pravidla potřebné hlasování celého olympijského výboru, který se sejde v srpnu v Pekingu. V tom případě by však pravidlo nešlo použít u sportovců přistižených na těchto hrách.

Vzhledem k tomu, že se podle MOV nejedná o tresty, ale o vymezení jednoho z kritérií pro start na hrách, nakonec stačilo rozhodnutí patnáctičlenného výkonného výboru. MOV tak zaslal jasný vzkaz všem účastníkům her v Pekingu, kde bude provedeno asi 4500 dopingových testů. "MOV má jednoznačný postoj, nulovou toleranci. Dnešní rozhodnutí je krokem k posílení a nalezení další zbraně pro boj proti dopingu," dodala Daviesová.

Reklama

Související témata: