Hlavní obsah

MOV hodnotí kvarteto kandidátských měst pro OH 2016 stejně

LONDÝN

Hodnotící komise Mezinárodního olympijského výboru ocenila zhruba stejně všechna čtyři města, která se ucházejí o pořádání olympijských her v roce 2016. Přesně za měsíc 2. října se bude při volbě v Kodani rozhodovat mezi mezi Chicagem, Madridem, Riem de Janeiro a Tokiem. Praha vypadla z boje o hry loni v červnu.

Článek

Kvarteto kandidátských měst dostalo od komise velmi vysoké hodnocení s prakticky stejným stupněm kritiky. Třináctičlenná komise, kterou vedla bývalá marocká atletka Nawal El Moutawakelová, navštívila města v dubnu a květnu. Její zpráva je založena na technických kritériích, jako jsou sportoviště, rozpočet, plány dopravy a podpora veřejnosti.

Chicago získalo nejvíce kladných bodů svým kompaktním plánem. Díky maximálně osmikilometrové vzdálenosti většiny sportovišť od centra města se výrazně zkrátí pro sportovce a jejich doprovod čas strávený cestováním. Obdiv vzbudila také olympijská vesnice situovaná u jezera ve středu města.

Jinak však musí Chicago na dopravě zapracovat a zatím ještě nepředložilo od MOV požadovaný plán, jak plně pokryje případný schodek v rozpočtu organizačního výboru.

Fond ve výši 3,7 miliardy dolarů

Tokio má naopak potřebný fond ve výši 3,7 miliardy dolarů (66,9 miliardy korun) i fungující dopravní systém. Dějiště her v roce 1964 ovšem postrádá výraznou podporu veřejnosti a nemá vybudovaná sportoviště, která už dříve uvádělo jako hotové.

Neúspěšný kandidát na hry pro rok 2012 Madrid se těší přízni svých obyvatel, z nichž 84,9 procenta snahu o získání her podporuje. Ve španělské metropoli už navíc stojí 23 z 33 sportovišť, ovšem komisi znepokojuje nejasné rozdělení rolí a odpovědnosti různých investorů a jejich finanční podpory.

Rio, které chce být prvním jihoamerickým pořadatelem her, zabodovalo se svým plánem na regeneraci celého města. Nedostatkem je bezpečnost, málo ubytovacích kapacit a riskantní se komisi zdá využití okružních lodí.

Reklama