Hlavní obsah

Komrsková stihla zranění vyléčit

PRAHA

Podzimní únavová zlomenina zánártních kůstek málem připravila nejlepší českou sportovní gymnastku Janu Komrskovou o druhou olympijskou účast. "Doktoři v první chvíli dokonce mluvili o konci kariéry, ale já si stále říkala, že do Atén je ještě přes půl roku času," vypráví 21letá gymnastka, jejíž největší úspěch je čtvrté místo z přeskoku na MS 2001.

Foto: www.gymstarz.net

Jana Komrsková

Článek

"Jenže ještě na Nový rok jsem měla nohu v sádře a lehce cvičit jsem začala až v březnu, a to ještě tajně. Teprve v té chvíli mě trochu přepadla nejistota ohledně olympiády, ale jsem dost tvrdohlavá, abych neslevila," říká Komrsková.

Jenže nyní deset měsíců nezávodila. Zvládla sice kontrolní test v Brně, ale prvním oficiálním vystoupením pro ni bude až 15. srpna kvalifikační čtyřboj na OH.

"Nechci si před sebe stavět přehnané cíle, ale ani se pouze zúčastnit, i když vím, že po zdravotních obtížích je pro mne samotný start v Aténách úspěchem. Ráda bych tam zacvičila tak, abych se před sebou nemusela stydět," uvažuje Komrsková s tím, že do finále víceboje postoupí jen 24 nejlepších oproti 36 ze Sydney.

Víc než na sto procent

Česká reprezentantka by se ráda dostala ke 30. místu jako v Sydney. "Může se mi extrémně povést i nějaké nářadí. Přeskok mám tradičně nejsilnější, docela zažitá je i kladina, naopak bradla jsou pro mne hodně ošidná," tvrdí gymnastka, která během léčení stihla i odmaturovat a od podzimu ji čeká vysoká škola v Brně.

Do Atén letí již v úterý 3. srpna a závěrečnou přípravu absolvovala v Trnavě spolu se slovenskou olympijskou nadějí Sekerovou. "Noha velkou zátěž vydržela, ale vím, že v Aténách budu muset odvést výkon přes sto procent," přiznává Komrsková, kterou jako trenérka doprovodí její matka Zdena.

Obhájci zlata ve víceboji Rus Němov a Rumunka Amanarová už necvičí, největšími favority v Aténách tak mohou být Číňan Li Siao-pcheng a nestárnoucí Ruska Chorkinová. Celkem se rozdělí 14 sad medailí, další dvě při skocích na trampolíně, které proběhnou bez české účasti.

SPORTOVNÍ GYMNASTIKA na OH
14.-24. 8. 98 mužů a 98 žen ve víceboji, z toho 12 zemí pro soutěž družstev. Na trampolíně pak po 16 závodnících v obou kategoriích.
Soutěží se v Olympijské hale v komplexu OAKA, která má 19 000 sedadel a leží 14 km od olympijské vesnice. Muži cvičí prostná, na hrazdě, kruzích, koni na šíř, bradlech a přeskoku. Ženy absolvují kladinu, bradla, hrazdu a prostná. Do finále víceboje postoupí nově jen 24 nejlepších, na každém nářadí pak tradičně osm.

Reklama