Hlavní obsah

Stolní tenista Korbel bude mezi nasazenými

PRAHA

Čtveřice reprezentantů bude v Aténách hájit české barvy ve stolním tenisu. S největšími ambicemi určitě poletí do Řecka Petr Korbel, který už má zkušenosti ze tří olympijských startů. Na hrách v Atlantě navíc dosáhl největšího pingpongového úspěchu českých mužů, když ve dvouhře skončil těsně pod medailovými stupni čtvrtý.

Foto: internet

Petr Korbel.

Článek

Dlouhodobě nejlepší domácí hráč, jenž nedávno oslavil 33. narozeniny, se na aktuálním světovém žebříčku prokousal do nejlepší dvacítky, a protože mu v redukovaném pořadí patří 15. místo, bude na olympiádě mezi šestnáctkou nasazených.

"To znamená, že zasáhnu do turnaje ve dvouhře později, až mezi posledními dvaatřiceti. Dobré je to v tom, že hned nenarazím třeba na někoho z Číňanů," řekl nedávno pro ČTK Korbel.

Připomněl tak zároveň dominantní pozici Asijců. Žebříčku ITTF kralují hned dva, Wang Li-čchin a Ma Lin, na čtvrtém místě jim sekunduje Wang Hao.

O medaile se ale budou chtít kromě Korbela porvat i loňský mistr světa Schlager z Rakouska, jehož česká jednička porazila na nedávném US Open v Chicagu, Bělorus Samsonov, nebo řecká hvězda Kreanga.

Nastoupí i v deblu

Velkou výhodou pro Korbela tentokrát bude, že se s ním na OH představí i Richard Výborný. Spolu vytvoří deblový pár. "Vždycky je lepší mít k sobě někoho, kdo vám může během turnaje pomoci třeba s tréninkem," těšilo Korbela i s výhledem na boje v singlu.

Ve čtyřhře spolu úspěšně zvládli olympijskou kvalifikaci v Ludwigshafenu, přestože se předtím neměli čas moc sehrát - Korbel trávil čas v Japonsku na profesionálním okruhu, Výborný působil v italské lize. "Naše sehranost byla minimální, o to víc se postup na olympiádu cení. Před Aténami na tom musíme zapracovat. Kdo se jak má za stolem hýbat, tam ještě nejsme stoprocentní," připomínal Korbel.

Co by mělo být hlavní zbraní českého páru? "Oba umíme hrát blízko u stolu a máme solidní příjem. Rychlou nátlakovou hrou se snažíme soupeřům vnutit náš styl," sdělil ČTK Výborný.

Ve dvouhře se představí také Štrbíková

Mezi ženami bude v Aténách největší favoritkou zřejmě Číňanka Wang Nan, úřadující světová šampiónka v singlu i ve čtyřhře s krajankou Čang I-ning.

Česko bude ve dvouhře reprezentovat mistryně republiky Renata Štrbíková, kterou díky divoké kartě doplnila pro čtyřhru Alena Vachovcová. Jen těžko ale budou usilovat alespoň o vyrovnání 4. místa Marie Hrachové ve dvouhře ze Soulu 1988, kde měl stolní tenis olympijskou premiéru.

ČESKÝ TRUMF - STOLNÍ TENIS
Petr KORBEL: Jede už na svou čtvrtou olympiádu, má šanci ještě vylepšit 4. místo z Atlanty 1996, navíc nastoupí i ve čtyřhře s Richardem Výborným.
STOLNÍ TENIS na OH
14.-23. 8. (172 sportovců)
V Galatsi Olympic Hall pro 6500 diváků proběhnou turnaje mužů a žen ve dvouhře a čtyřhře. Finálové boje o čtyři sady medailí budou na programu od 20. do 23. srpna.

Reklama