Hlavní obsah

Olympijský výbor odvolal svého člena, chtěl vzít úplatek

ATÉNY

Mezinárodní olympijský výbor v sobotu ze svých řad odvolal bulharského zástupce Ivana Slawkova a zakázal mu účast na olympijských hrách v Aténách. Slawkov je podezřelý z toho, že se podílel na kupčení s hlasy při vybírání užší nominace kandidátů na pořádání letní olympiády v roce 2012.

Článek

Byl ochoten vzít úplatek a pak podpořit město Londýn.

Novináři BBC zkoušeli, zda jsou členové olympijského výboru opravdu neovlivnitelní. Jeho vstřícné chování mají novináři nahrané na videu. Slawkov se brání tím, že věděl, že novináři točí reportáž o korupci a své souhlasné chování jen hrál.

Co nejrychlejší vyřešení nejnovějšího skandálu požadoval týden před začátkem her i šéf olympijského hnutí Jacques Rogge. "Vidíte před sebou naštvaného člověka. Říct, že jsem zklamný, by nebylo to pravé. Jsem prostě rozzuřený," řekl Rogge.

Dodal, že ctí presumpci neviny a dá Slawkovovi šanci se hájit. Z MOV bude moci být definitivně vyloučen nejdříve příští rok na zasedání organizace v Singapuru.

Ostuda pro Bulharsko

Mezinárodní olympijský výbor odebral Slawkovovi i akrediatci na olympijské hry Aténách. To je pro něj velký trest, protože mimo jiné je i předsedou bulharského olympijského výboru. Nebude tam tak moci ze své pozicie podpořit bulharské sportovce.

Aféra s BBC navíc není prvním podezřením z korupce, kterému Slawkov čelí.  Už dříve byl podezřelý, že zpronevěřil peníze v bulharském olympojském výboru a v roce 2000 se tvrdilo, že to byl on, kdo kupoval hlasy pro vítězné Atény.

Reklama