Hlavní obsah

Janáček má limit a je 140. členem výpravy do Atén

POZNAŇ/PRAHA

V poslední možný den se podařilo splnit tyčkaři Štěpánu Janáčkovi limit pro olympijské hry v Aténách. Atlet pražské Dukly sice skočil požadovaný výkon 565 cm už loni, letos jej ale musel potvrdit zdoláním B-limitu 555 cm. To se mu povedlo v neděli v Poznani a Janáček tak rozšířil počet českých olympioniků na stočtyřicet.

Foto: archiv

Tyčkař Štěpán Janáček

Článek

Janáček znovu dokázal, že limity na vrcholné atletické soutěže skáče většinou až na poslední chvíli. Při třetím kole extraligy se mu v sobotu v Praze nedařilo, nezdolal dokonce ani svou základní výšku.

Okamžitě poté začal zařizovat svůj start na mítinku v maďarském Szombathely. Tam pořadatelé původně do programu soutěž tyčkařů nezařadili, ale Janáček se s nimi dohodl a hodlal do Maďarska odjet spolu se soupeři Michalem Balnerem a Lukášem Bechyněm. "Holt do toho vrazím pár tisíc, ale co bych pro olympiádu nezkusil," upozornil tyčkař, že celou akci hodlá zaplatit ze svého.

Nakonec vše ztroskotalo na stojanech, které v Szombathely neměli. Janáčkův manažer proto rychle zajistil náhradní řešení - start na národním mítinku polských atletů v Poznani. A český tyčkař tam na třetí pokus požadovaných 555 cm zdolal. "Konečně to vyšlo," radoval se Janáček, který se letos dlouho potýkal se zraněnou achillovkou.

Pomohla tvrdší tyč

Začal na 510 cm, i další výšku 530 skočil na první pokus. "Následujících 540 jsem radši vynechal, začaly mě chytat křeče do lýtek. Ale zrelaxoval jsem, všecko povolilo a na třetí pokus jsem pokořil 555," řekl Janáček.

Na výšku B-limitu si vzal nejtvrdší tyč a liboval si, že v té době foukal i příznivý vítr. "Na třetí skok jsem se soustředil a vyšlo to. Úplně na poslední chvíli," zářil atlet, který tímto výkonem poznaňský mítink vyhrál.

Už před minulou olympiádou v Sydney skočil Janáček limit po termínu, podobně se nominoval také na halové mistrovství světa 2001 v Lisabonu. V posledním možném závodu, na domácím šampionátu v hale, se dostal také letos na halový světový šampionát do Budapešti. Sedmadvacetiletý tyčkař má z předloňska osobní rekord 576 cm.

Česká olympijská nominace se schvalovala už 14. července. Atleti však měli výjimku a mohli plnit limity až do dnešního dne. Toho v průběhu července využily i tyčkařka Pavla Hamáčková a sedmibojařka Michaela Hejnová.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.