Hlavní obsah

Veslaři odletěli do Atén s medailovou touhou

PRAHA

Dvě hodiny před pondělní půlnocí postávalo na ruzyňském letišti všech sedm posádek českých veslařů přichystaných k odletu do olympijských Atén, kde chtějí na vodě kanálu Schinias naplnit medailové touhy. Všichni mají finálové ambice a někteří dokonce tajně sní o cenném kovu.

Foto: archiv

Václav Chalupa je nejzkušenějším členem veslařské výpravy

Článek

"Přála bych si jet finále a v něm zkusit narušit silný trojblok pravidelných medailistek ženského skifu tvořený Běloruskou Kastenovou, Němkou Rütschowovou a Bulharkou Nejkovou. Ony tři mají zkušenosti, mou výhodou je mladický elán," vypráví jediná žena ve veslařské části výpravy Mirka Knapková, podle níž tajným trumfem mohou být i Ruska nebo Číňanka.

"Nejvíce se těším na atmosféru her, ale vím, že se musím vypořádat i s vlastní trémou," líčí 23letá veslařka, která hned v sobotu ráno zasáhne jako první ze 140 českých olympioniků do programu aténských her. "Trénovala jsem brzké vstávání i jízdu ve velkých vlnách, kterými nám vyhrožují, ale až na místě uvidíme, jak to vše bude vypadat. Chci udělat radost sobě i rodičům, kteří určitě budou držet palce u televize."

Párovou čtyřku ranní vstávání neděsí

Podle stříbra z loňského MS patří mezi velké veslařské medailové naděje na kanálu ve Schiniasu i párová čtyřka. Posádka ve složení David Jirka, Jakub Hanák, David Kopřiva a Tomáš Karas si však tak smělé cíle hned nedává. "Největším favoritem jsou Australané, my musíme hlavně postoupit do finále, až pak dojde na velké plány. Na vodě to bude hodně o štěstí, psychice a jak se s tím kdo vypořádá," uvažuje Kopřiva.

Ranní vstávání členy párové čtyřky neděsí. "Naše disciplína je jedna z posledních v programu, takže nám zase tak brzký budíček nehrozí," přemítá Karas s vírou, že velké vlny v Řecku nebudou, a ještě prozrazuje, jak posádka čelí ponorkové nemoci: "Pravidelně se točíme v bydlení po dvojicích. Já si navíc vezu počítač, takže se ani v tomto směru nebudu nudit."

Vlny a do toho padesát stupňů

Na dvojskifu sedící Milan Doleček a Ondřej Synek přiznali před cestou do dějiště her mírnou nervozitu. "Nevíme, co nás čeká, ale ranní začátek soutěží vyžaduje delší rozcvičení, aby se probudila hlava i tělo," míní prvně jmenovaný, podle nějž nečekaně zamíchat pořadím může extrémní počasí. "Neumím si představit, jak se nám bude veslovat, když bude na sluníčku padesát stupňů a do toho vlny. V nich snadno chytíte kraba, loď se zastaví a je po všem," říká Doleček.

Také bronzoví z loňského MS přiznávají, že prvotním cílem je postup do finálové šestky. "Teprve pak můžeme myslet na medaile," říká Doleček. Trenérem dvojskifu je jeho otec, ale ani jeden z mladých veslařů v tom nevidí problém. "Je tvrdý na oba stejně, nedělá mezi námi rozdíl," potvrzuje Synek, který si ještě před cestou nechal od maminky upravit kratičký sestřih na hlavě.

Ostřílený mazák Chalupa je v klidu

Mezi olympijskými debutanty působil Václav Chalupa jako ostřílený mazák, vždyť už míří na OH popáté. "Všichni mají obavy, jak bude foukat, ale já jsem začal v posledních dnech věřit, že bude klidná hladina. Přesto mě zřejmě čeká veslování po větru, které nemám příliš rád. Takže jako jedinou nepříjemnost už vnímám jen časné vstávání kvůli brzkým startům a doufám, že mě nezaskočí forma soupeřů," usmívá se skifař.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.