Hlavní obsah

Capalini vyrazil k moři, Bába na Akropoli

PRAHA

Rozdílnou náplň volných dnů po splnění olympijské mise měli čeští reprezentanti v moderním pětiboji, respektive ve skoku do výšky Libor Capalini s Jaroslavem Bábou, kteří se včera vrátili do Prahy ověnčeni bronzovými medailemi. Stejně tak se lišil i program jejich nejbližších dnů v Česku.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Zleva výškař Jaroslav Bába, moderní pětibojař Libor Capalini a desetibojař Roman Šebrle po příletu z olympijských her v Aténách.

Článek

"Budu se věnovat manželce a dceři, určitě vyrazím k rodičům," plánoval Libor Capalini. Devatenáctiletý Jaroslav Bába bude mít program diametrálně odlišný. "Čeká mě oslava. Ve čtvrtek mám narozeniny, takže všechno se spojí do jednoho," culil se rodák z Karviné.

Capalini nic takového nechystá. "Sice jsem hned druhý den po soutěži musel na krevní testy, ale i tak jsme ještě před odletem medaili lehce oslavili přímo v Aténách. Byly to takové příjemné večery s různými nápoji. To k tomu patří," usmíval se borec z Odoleny Vody.

Plánoval si, že ještě přímo v dějišti vyrazí na různá sportoviště. Nakonec to však nebylo tak žhavé. "Stihnul jsem moderní pětiboj žen, finále jezdecké soutěže jednotlivců a samozřejmě Honzu Železného. V tom obrovském vedru jsem však nakonec netrávil celé dny na sportovištích. Raději jsem v sobotu vyrazil k moři a odpočíval," vyprávěl Capalini. "Bylo to spíše pasívní. Únava byla veliká."

Atény Bábu nadchly

Bába čekal, až absolvuje svoji disciplínu přítelkyně Denisa Ščerbová, která reprezentuje ve skoku dalekém. "Pak jsme něco společně vypili ještě s dalšími atlety ve vesnici na balkóně a taky jsme vyrazili na výlet na Akropoli a prošli si starou část Atén. Bylo to nádherné, navíc nám skvěle vyšlo počasí, a tak jsme si odnesli úžasné zážitky," vyprávěl zaníceně Bába.

"A taky z toho budou super fotečky," líčil borec, který si nenechal ujít Šebrleho desetiboj, Železného boj v oštěpu a nadchnul ho rovněž běh na 110 m překážek. "Vyhrál Číňan Liu Siang, což mě šokovalo. Stejně jako množství skvěle fandících Čechů."

Dovolená? Ani náhodou

Oba borci mají ještě sportovní povinnosti. "Za čtrnáct dnů mě čeká finále Světového poháru a následně armádní světový šampionát. Takže se musím udržovat," přiznal Capalini. Napilno bude mít i Bába. "V polovině září letím na Grand prix do Monaka a také ještě na jeden mítink do Koreje. Budu muset potrénovat," pokrčil rameny smířlivě Bába.

Do Prahy dorazil i trojnásobný olympijský vítěz Jan Železný, který se v Aténách dalšího zlata sice nedočkal, ale může se utěšovat zvolením do Mezinárodního olympijského výboru a Olympijským řádem, který si přibalil na cestu domů. "Je to jako z pohádky. Řád myšího ocásku. Já už mám dva, jeden z minula," vyprávěl dobře naložený osmatřicetiletý atlet.

Reklama