Hlavní obsah

Janda obhajuje triumf, ale favoritem není

PRAHA

Velkolepá skokanská show začíná. Kvalifikací na zítřejší úvodní závod dnes v Oberstdorfu startuje Turné čtyř můstků, v minulé sezóně drama s jedinečnou tečkou v podobě společného triumfu Jakuba Jandy a Fina Janneho Ahonena. Ale ti tentokrát favority nejsou.

Foto: Martin Sidorjak

Jakub Janda při MS v letech v rakouském Kulmu.

Článek

Šestnáctiletý Rakušan Gregor Schlierenzauer, o pět let starší Nor Anders Jacobsen a již téměř odepsaný a pak skokansky znovuzrozený Švýcar Simon Ammann vládnou sezóně. Až potom přicházejí podle sázkových kanceláří na řadu Polák Malysz, Janda a Ahonen, který by se v případě pátého celkového triumfu odpoutal v historické tabulce od Weissfloga. Stejně jako český skokan se však spíše trápí. "Ale on se umí připravit," ví Janda.

Sám nezačal sezónu tak báječně jako před rokem, ale závod od závodu se lepší. V Engelbergu před Vánocemi se zastavil na pátém místě. Má jistý start v prvním závodu i bez kvalifikace a do 55. ročníku turné může jít v klidu. "Nejsem favorit, mám to jednodušší."

Richard Schallert, trenér české reprezentace, nominoval vedle Jandy také Jana Maturu a Romana Koudelku, kteří už zabodovali v tomto ročníku Světového poháru. Poprvé se to může povést Antonínu Hájkovi. O páté místo na startu Češi přišli, už jen tři - Janda, Koudelka a Hájek - totiž figurují nad klíčovou hranicí elitní padesátky ve světovém žebříčku.

Rakušané mohou mít novou superhvězdu. Přitom teprve v den posledního závodu 7. ledna oslaví 17. narozeniny. Obstojí Schlierenzauer před náporem na nervy a pokoří matadory? "Už teď se mi splnil sen, ale očekávání samozřejmě vzrostlo," prohlásil synovec legendárního sáňkaře Markuse Procka.

Raketový start zažívá i jednadvacetiletý Jacobsen, který si do května přivydělával jako klempíř. "Turné znám jen z televize."

Na celkového vítěze čeká kromě prémií opět nový vůz Nissan. Skáče se k. o. systémem, lepší z 25 dvojic v prvním kole jdou dále stejně jako pět poražených, kteří získají nejvíce bodů.

Program Turné
Oberstdorf (Schattenberg HS137 - rekord 143,5) - 29. 12. v 16.30 kvalifikace, 30. 12. v 15.30 závod. Ga-Pa (Olympijský můstek HS125 - rekord 129,5) - 31. 12. v 13.45 kvalifikace, 1. 1. v 13.45 závod. Innsbruck (Bergisel HS130 - rekord 134,5) - 3. 1. v 13.45 kvalifikace, 4. 1. v 13.45 závod. Bischofshofen (Paul-Ausserleitner Arena HS140 - rekord 140,5 m) - 6. 1. v 16.30 kvalifikace, 7. 1. v 16.30 závod. Přímo vysílá ČT 2 (kvalifikace na ČT 4).
Z historie - nejvíce celkových výher: 4x Ahonen (Fin.), Weissflog (Něm.), 3x Wirkola (Nor.), Recknagel (NDR). Nejvíce vítězství v závodech: 10x Wirkola, Weissflog, ze současných 7x Ahonen. České triumfy v Turné: 1971 Raška, 2006 Janda. Poslední výhra v závodě: 2006 Janda (Ga-Pa).

Reklama