Hlavní obsah

Dálkový běžec na lyžích Řezáč se opět vrátil z Číny s vítězstvím

PRAHA

Už potřetí za sebou přijel z novoročního závodu v Číně nejlepší český dálkový běžec na lyžích Stanislav Řezáč jako vítěz. V Čchang-čchunu byl opět nejrychlejší v závodu na 50 kilometrů, nečekaně vyhrál i tamní exhibiční sprint klasicky. Bývalý vítěz FIS Marathon Cupu věří, že formu bude moci zúročit při Jizerské padesátce v příštím týdnu.

Foto: PRÁVO

Stanislav Řezáč na archivním fotu

Článek

"Musím ale přiznat, že letos tam nebyla úplně největší konkurence," upozornil v rozhovoru pro ČTK Řezáč, že chyběli jeho tradiční soupeři na dálkových závodech Švéd Oskar Svärd a Nor Jörgen Auckland. "Ale samozřejmě jsem byl spokojen, i když ten závod je spíš pro diváky než pro závodníky," prohlásil.

Už loni se mu nelíbila více než 20 hodin dlouhá cesta, navíc na uměle zasněžovanou trať se dojíždí z hotelu asi 25 km. "A nechutná mi vůbec čínské jídlo, je to tam samá specialita, samý hlemýžď, já si radši zašel na pizzu," usmíval se Řezáč, který závod vyhrál až v samotném závěru.

Technický sníh pokrývá na trati více než 16 kilometrů, jeho výroba trvá déle než měsíc, ale podle Řezáče prý díky teplotám standardně pod nulou vydrží až do března. "Tento závod hodnotím jako nejlépe vyzdobený," všiml si čínské preciznosti. "Před startem byl navíc velký ohňostroj," řekl člen týmu Areco Ski.

I když vyhrávám, pořád nevědí, kde je Česko

Číňané účastníkům platí všechny výdaje, Řezáč navíc jako vítěz dostal finanční odměnu. Podnik provází plno společenských akcí, skoro každý večer byla party. "Už jsem tam ani nechodil, znám to z minulých let. Byl jsem jen jednou, protože jsem musel," přiznal. "Ale i když pořád vyhrávám, oni stejně nevědí, kde je Česká republika," dodal s úsměvem.

Nyní se chce dát během týdne dohromady, odpočinout si po únavné cestě a dostat se do formy. Příští neděli by se totiž měla konat Jizerská padesátka, Řezáčův oblíbený závod. "Doufám, že se dám do kupy, protože ostatní v Číně nebyli a asi se na to budou soustředit," předpokládal. Nad tradičním závodem však vinou počasí visí otazník.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články