Hlavní obsah

Záhrobská se v Söldenu ocitla v elitní společnosti sjezdařů

SÖLDEN

V elitní společnosti velikánů alpského lyžování se v pátek v Söldenu ocitla Šárka Záhrobská, úřadující slalomářská mistryně světa. Na tiskové konferenci firmy Head, na jejíchž lyžích závodí, se totiž objevila po boku legendárního Rakušana Hermanna Maiera, jenž po letech vyměnil značku Atomic, kontroverzního Američana Bodeho Millera a všestranného Švýcara Didiera Cuche. A když ji šéftrenér českého týmu Miloslav Sochor představil, ozval se aplaus.

Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay

Šárka Záhrobská na trati slalomu SP v německém Zwieselu - archivní fotografie.

Článek

Záhrobskou čeká v sobotu na prahu sezóny první obří slalom. Na startu bude mít číslo osm, které jí přidělil páteční večerní los. "Obřímu slalomu jsem se v přípravě hodně věnovala, dost jsme na něm zapracovali. Takže věřím, že se to v závodě potvrdí," řekla spolupracovníkovi ČTK. "Budu ráda, když se mi v této disciplíně podaří v letošní sezóně dosahovat stabilnějších výsledků," prohlásila.

Losování se zúčastnila coby členka elitní patnáctky startovní listiny Světového poháru pro obří slalom. V jejích silách je vylepšit předloňské 28. místo ze stejného závodu v Söldenu. "Je to první závod, hodně atypický, taková předehra. V podstatě to nic neukáže. Až z dalších výsledků bude možné vyčíst, jak na tom kdo je. Bereme to s rezervou," podotkl její otec a trenér Petr Záhrobský. "Moc se těším a ani nijak nervózní nejsem," doplnila lyžařka.

Záhrobská měla v pátek pořádně napilno. Dopoledne trénovala na ledovci Rettenbach. "Šárka absolvovala čtyřikrát tréninkovou trať obřího slalomu a třikrát se svezla po závodní pistě v rámci volného ježdění," upřesnil její trenér. Po obědě, krátkém odpočinku a zahřívacím tréninku zvládla s tiskovou konferencí i autogramiádu. Záhrobský prozradil i svou tajnou favoritku. "Pozor na Karen Putzer. V přípravě jsem ji viděl. Jezdila hezky, je na tom velmi dobře," jmenoval soupeřku z Itálie.

Do sobotního závodu sjezdařky nastoupí podle nových pravidel na širších lyžích s delším radiusem, nižší je i limit výšky mezi skluznicí a botou. "Šárce nedělá tato změna problémy. Ale slyšel jsem, že některé závodnice se díky tomu necítí na lyžích moc dobře," glosoval Záhrobský změnu, od níž si zástupci mezinárodní federace FIS slibují zejména lepší stabilitu na lyžích, nižší rychlost a tudíž lepší kontrolu a méně pádů.

Reklama