Hlavní obsah

Bauer si s dětmi pěkně zaposiloval

Jen necelé dva dny strávil běžec na lyžích Lukáš Bauer s rodinou po návratu z měsíční mise ve Skandinávii. Ve čtvrtek ráno už lídr Světového poháru spěchal za dalším podnikem do švýcarského Davosu. Na rámování žlutého dresu pro lídra SP tak zatím nedošlo. „Mám ho podepsaný od všech členů týmu, ale ještě na to nebyl čas,“ líčil Bauer při středeční bleskové návštěvě Prahy.

Článek

Jak vás doma po návratu z měsíčního pobytu na severu Evropy přivítali? Bylo to o to vřelejší, že jste se vrátil jako lídr Světového poháru v běhu na lyžích?

To bych neřekl, ale byl jsem měsíc pryč, a i když jsem byl na internetu i na telefonu, tak se mi stýskalo, chyběl jsem i doma. Navíc se mi zkomplikoval návrat, původně jsem měl přiletět v pondělí v půl deváté večer, ale vrátili jsme se až v úterý a domů jsem se dostal kolem páté večer. Ve středu jsem vyrazil aspoň na hodinu na lyže a ve čtvrtek brzy ráno už zase odjíždím do Davosu na další závody.

To si vás rodina moc užít nestihla…

Ale jo, v úterý jsem rychle naházel věci do pračky a šel si hrát s dětmi. Syn Mates se ke mně hned hrnul, ale malá Anetka se nenechala odstrčit. Chvílemi když jsem držel jednoho, tak druhý brečel, že chce ke mně, takže to bylo náročné, ale po měsíci se to dalo čekat. Aspoň jsem si pěkně zaposiloval (úsměv).

Už tříapůlletý syn vnímá vaše lyžařské úspěchy?

Nevím, jestli úspěchy, ale když vidí lyžaře v televizi, hned křičí: „Táta!“ Vloni mu ani nevadilo, když ten lyžař měl flintu na zádech (směje se).

Teď se žlutým dresem pro lídra Světového poháru pro něj budete daleko snáze rozeznatelný…

To asi ano. Teď doma jsem s ním běhal a měřil mu časy, až si nakonec vybojoval ten žlutý trikot.

Prý si ho chcete nechat zarámovat.

Rád bych, mám ho podepsaný od všech členů týmu, ale ještě na to nebyl čas.

Světový pohár pokračuje o víkendu v Davosu, sedí vám tamní tratě?

Odlišné jsou v tom, že se závodí v 1600 metrech, zatímco ve Skandinávii to bývá do 300 metrů nad mořem. Snad tam bude i lepší počasí než v Česku, ve Finsku nebylo tepleji než minus sedm, prašan, hezké lyžování, zatímco tady je jen mokrý sníh. Ale tratě tam mi vyhovují.

Je ten rozdíl 1300 metrů hodně znát při závodě?

Je. Doporučuje se do takových výšek jet buď hodně brzo, nebo na poslední chvíli. Proto vyrážíme ve čtvrtek, aby ta únava na nás dolehla nejdříve až v neděli večer po závodě.

Jste připraven přizpůsobit závodní program boji o čelo v celkovém pořadí Světového poháru? Třeba tak, že byste se častěji účastnil sprintů?

To ne. Jsme domluveni s trenérem, že sprinty zkusím častěji kvůli Tour de Ski, kde je jet musím. Ale Česko má vyjetá pro sprint jen tři místa a já mám problémy se do kvóty vejít. Program se nemění, v pondělí po Davosu odjedu s Martinem Jakšem na vysokohorské soustředění a závody v Rusku vynechám, abych se připravil na Tour de Ski.

Reklama