Hlavní obsah

Profesorka Karbonová vyučovala obří slalom i ve Svatém Petru

ŠPINDLERŮV MLÝN

Už jedenáctou sezónu prohání své lyže mezi brankami ve Světovém poháru a za tu dobu dozrály její výkony v obřím slalomu jako víno ze slunných strání Jižního Tyrolska, odkud pochází. Denise Karbonová letos nemá ve své parádní disciplíně konkurenci a z dosavadních čtyř závodů všechny vyhrála. Jak ale sama italská specialistka na technické disciplíny říká, na zisk malého Křišťálového glóbu zatím nemyslí.

Článek

V sobotu ve Špindlerově Mlýně se sedmadvacetiletá italská reprezentantka usadila v čele pořadí už po prvním kole a ve druhé jízdě jí k potvrzení stoprocentní úspěšnosti stačil čtvrtý čas. „Moc jsem ale ve vítězství nevěřila. Trať ve Špindlerově Mlýně je těžká, především první polovina. Rovné pasáže byly měkké, strmé zase ledové. Člověk se musel hodně snažit, aby se s těmi podmínkami vyrovnal. Jsem moc ráda, že to tak dopadlo,“ vyprávěla sympatická blondýnka po skončení sobotního závodu.

Karbonová ve Světovém poháru závodila poprvé v roce 1998 a od prvopočátku se soustředila na točivé disciplíny, slalom a obří slalom. Výraznějších úspěchů ale začala dosahovat jen v obřím slalomu. Mezi nejlepších deset poprvé nakoukla v roce 2000 ve slovinském Mariboru, na stupních vítězů byla poprvé o dva roky později v rakouském Semmeringu, kde skončila třetí. V roce 2003 se na domácí půdě v Alta Badii dočkala prvního vítězství v SP a z mistrovství světa ve švýcarském Svatém Mořici si přivezla bronz. Na loňském MS ve švédském Aare, kde Šárka Záhrobská senzačně vyhrála slalom, rozšířila svou sbírku o bronz.

Stoprocentně věří lyžím 

Překvapivě se jí nedaří na olympijských hrách, zatím nejlepšího výsledku dosáhla v roce 2002 v Salt Lake City, kde skončila v obřím slalomu čtrnáctá. I na další vítězství ve Světovém poháru si ale musela počkat až do letošní sezóny, v níž má ovšem bilanci výstavní. Svým dokonalým stylem drtí soupeřky a ve čtyřech dosavadních závodech v obřím slalomu ještě nepoznala porážku. Jaký je recept na stoprocentní úspěšnost?

„Je v tom i velká dávka štěstí. Jinak jsem ale ve formě, jezdím v dobré náladě a lyžování si zkrátka užívám. Vím, že se mohu stoprocentně spolehnout na lyže, jezdím sebejistě. Musím ale pracovat na tom, aby to tak dál bylo i v budoucnosti,“ vysvětlila rodačka z Brixenu, které na závodech pomáhá psychická podpora početného fanklubu. „I ve Špindlerově Mlýně mi hodně pomohli moji fanoušci, kteří vážili tu dlouhou cestu za mnou. To mě hodně motivovalo,“ poděkovala svým věrným příznivcům.

Světový pohár má v kalendáři obřího slalomu cekem osm podniků a ve Špindlerově Mlýně se tak uzavřela první polovina miniseriálu. Vidina zisku malého Křišťálového glóbu za vítězství v disciplíně prý ale italskou královnu nestraší. „Jsme teprve v první polovině sezóny, uvidíme jak to celé dopadne. Já bych si každopádně chtěla splnit sen a vyhrála také závod v jiné disciplíně,“ uzavřela Karbonová.

Reklama

Související témata: