Hlavní obsah

Skikrosař Kraus: Na závody se těším, ale od rodiny se mi moc nechtělo

Český skikrosař Tomáš Kraus se chystá na sobotní Světový pohár ve francouzském Les Contamines a zároveň slaví narození dcery Lucie. Jako čerstvý otec se Právu svěřil: "Poslední dva týdny jsem toho moc nenatrénoval a od rodiny se mi moc nechtělo."

Článek

V sobotu vám začíná ve francouzském Les Contamines Světový pohár, ale vy jste byl poslední dny asi myšlenkami jinde, když se vám 4. ledna narodila dcera Lucie. Je to tak?

Je, poslední dva týdny jsem toho moc nenatrénoval a od rodiny se mi moc nechtělo. Proto také odlétám do Francie až na poslední chvíli ve čtvrtek.

Byl jste u porodu?

Byl. Musím říct, že jsem si říkal, že to nebudu tolik prožívat, ale nakonec jsem to prožíval pořádně… Byl to zážitek. Malá ještě zůstala déle v porodnici, protože měla žloutenku.

Těšíte se tedy do Francie?

Musím říct, že ano. Když mi v minulé sezóně uniklo vítězství, tak se chci dostat tam, kde jsem byl předtím.

Ale při nabitém kalendáři rodinu asi teď pár týdnů neuvidíte…

Pořádně až 12. února. Po Les Contamines se jede ve Flaine, pak se přesouvám do Rakouska, na den domů a hned letím do Ameriky na X-Games. Tam ještě zůstanu na další dva závody.

Čekáte, že se objeví nějací noví soupeři?

Nemyslím si. Jen Daron Rahlves (bývalý sjezdař – pozn. red.) už zajíždí dobrá umístění.

Dva závody už jste jel, jak se sžíváte s novými lyžemi po přestupu k Salomonu?

Ty jsou dobré, i když jsem o ně už málem přišel.

Jak to?

Cestou z Ameriky se vak s těmi nejrychlejšími ztratil, tři týdny aerolinky nevěděly, kde jsou, a já se s nimi už loučil. Pak je naštěstí dohledaly. Spíš se sžívám s francouzskou mentalitou, je to trochu jiné než v rakouském týmu.

V čem například?

Třeba jsem neměl do poslední chvíle objednané auto v Americe. Předtím jsem si to organizoval sám, ale věděl jsem, že to bude. Ale servisman je skvělý, navíc jsem v týmu se samými hvězdami, jako je Lewen, Gavaggio, Davidová a Huttaryová. To je výhoda, protože u Fischeru jsem byl hlavní hvězda, a když jsem nezajel, byli zklamaní. Teď by mě to také mrzelo, ale vím, že nejsem jediná naděje týmu.

Světový pohár letos zavítá do Železné Rudy, kde se nakonec pojede 28. února. Čekáte tam obdobnou trať jako před dvěma lety v Peci pod Sněžkou?

Myslím, že bude členitější, což je asi dobře. Jen je možná škoda, že se pojede ve čtvrtek, protože minule v pátek přišlo docela dost lidí.

Reklama