Hlavní obsah

Skikrosař Kraus vyhrál i třetí závod SP

KREISCHBERG

Skikrosař Tomáš Kraus je v letošní sezóně neporazitelný, v neděli vyhrál i třetí závod Světového poháru v Kreischbergu. V rakouském středisku se jelo potřetí v historii a tamní závod nemá jiného vítěze, neboť Kraus tam vyhrál i v letech 2005 a 2006. Druhý byl Švýcar Michael Schmid, třetí pozici vybojoval jeho krajan Alois Mani.

Článek

Dvojnásobný mistr světa kraloval prvnímu dílu SP v Les Contamines a po dramatu zvítězil i ve druhém závodu tento týden v dalším francouzském středisku Flaine. Celkový vítěz seriálu z let 2005 a 2006 Kraus tak má nakročeno po loňském druhém místě v SP zpátky na vrchol.

"Já to nechápu, ale je to dost příjemné a zatím to funguje dobře," prohlásil s úsměvem v telefonickém rozhovoru Kraus. Letos jezdí ve famózní formě, dosud neprohrál ani v jedné vyřazovací jízdě. "Ale to neřeším, protože pak se člověk k těm sériím upne a to je špatně," uvedl.

V Kreischbergu měl namále. V kvalifikaci se mu moc nedařilo a dojel až devátý. I proto musel startovat z horší pozice. "Ale tak nějak se to zase sešlo, měl jsem štěstí a skvělé starty," řekl Kraus. Je mu jasné, že série jednou skončí. "Každý závod je pro mě výzvou, chci vyhrát, ale nezhroutím se, když se to nepodaří," uvedl.

Trať byla těžká

Jen jednou se v letošní sezóně díval soupeři na záda. V minulém závodu ve Flaine ho ve finále domácí skikrosař Enak Gavaggio na chvíli předjel, přesto Kraus dokázal vyhrát. V neděli se dostal na první pozici po každém startu. "Pak už jsem si to hlídal a kontroloval. Trať byla těžká, dalo se vypadnout, tak už jsem moc neriskoval," vykládal.

Soupeři mu nedávají najevo nevraživost, ale Kraus už cítí, že by rádi jeho sérii přerušili. "Rozhodně to ale nedávají znát, je to sport. Jen mi to teď vychází, mám formu. Ale je jasné, že si na mě brousí zuby," řekl skikrosař. Všechny tři závody SP vyhrál navzdory nemoci. "Ale už se cítím daleko lépe," prohlásil.

Snad to v Aspenu vyjde

Příští týden ho čeká další velká výzva v podobě X-Games v americkém Aspenu, kde byl dosud nejlépe předloni čtvrtý. Aktuální formu chce zužitkovat ve vítězství. "Beru si tam sedm párů lyží, budu mít velký tým a speciálního servismana, který zná americké podmínky," uvedl. Těší se, že v letošní sezóně bude mít největší šanci vyhrát.

"Budu mít dobré zázemí, snad to konečně vyjde," řekl Kraus. Pak ho čeká závod Světového poháru v Deer Valley a jeden z dílů americké série Jeep King of the Mountains. Z Kreischbergu odjel ještě domů, aby viděl na pár hodin svou rodinu - ženu Lenku a několikatýdenní dceru Lucii. "Aspoň se tam otočím," uvedl. Do Děčína se dostane před půlnocí, ráno v osm pojede na letiště. "Naštěstí doma žádný problém není," dodal.

Výsledky:
Muži: 1. Kraus (ČR), 2. Schmid, 3. Mani (oba Švýc.), 4. Gavaggio (Fr.), 5. Haukkala (Fin.), 6. Lewen (Švéd.), 7. Doj, 8. Takizawa (oba Jap.).
Ženy: 1. Davidová (Fr.), 2. Huttaryová (Rak.), 3. Owensová (Austr.), 4 Boulangeat (Fr.), 5. Berntsenová (Nor.), 6. Faričová (Slovin.), 7. Müllerová, 8. Serainová (obě Švýc.).

Reklama

Související témata: