Hlavní obsah

Ekologové plánují demonstraci při hlavním závodu SP ve Vesci

LIBEREC

Nesouhlas s pořádáním Světových pohárů v severské kombinaci a běhu na lyžích v libereckém Vesci a Mistrovství světa v klasickém lyžování v příštím roce chtějí dát najevo v sobotu v průběhu hlavního závodu ekologové. Do Vesce proto svolali protestní sněhovou demonstraci, na níž chtějí pohrozit nejenom politikům ale i pořadatelům.

Foto: Ondřej Duda

Bagry odváží sníh z chráněné lokality na Jizerce a z Jizerské magistrály.

Článek

„S sebou jako poznávací znamení si vezměte lyžařské hůlky, kterými pohrozíme přítomným pořadatelům a politikům, aby si příště nechali na podobné akce zajít chuť,“ lákal na akci v tiskovém prohlášení zaslaném Právu liberecký ekolog, městský zastupitel za krajský šéf Strany zelených Jan Korytář. Dodal, že akcí chtějí dát najevo, že ne všichni v Liberci jsou ze sportovního areálu ve Vesci a letošních závodů na pravém jizerském sněhu odvázaní.

Využít k tomu chtějí prvoplánově i média: „Přítomnost televizních štábů nám umožní tuto informaci efektivně předat dále. Organizátoři MS 2009 si tak snad již konečně uvědomí, že si v našem městě a našich horách nemůžou dělat, co chtějí – a obrázky demonstrujících obyvatel Liberce jsou jistě tím posledním, co potřebují.“

Korytář: Je to nevhodné utrácení peněz

Pořadatelé demonstrace ale jdou ještě dál a kromě samotného protestu proti odvozu sněhu z Jizerek celou akci politizují. „Pojďme společně říct špičkám ODS, které náš kraj a naše město vedou již drahnou dobu, že tento způsob utrácení peněz se nám zdá poněkud nevhodným,“ napsal v prohlášení Korytář.

Na příchod demonstrantů se proto připravují nejenom pořadatelé ale i policisté. Jak Právu řekla mluvčí Severočeské policejní správy v Ústí nad Labem Jana Matonohová, mají už od čtvrtka nějaké signály, že by ekologové mohli narušit hladký průběh pořádání závodů. „Pokud bude průběh akce pokojný, pak nevidíme důvod zasahovat. Situaci ale průběžně vyhodnocujeme a jsme v pohotovosti,“ podotkla Matonohová.

Také mluvčí pořadatelů SP a MS 2009 v Liberci Zdeněk Soudný Právu potvrdil, že o připravovaných akcích ekologů vědí. „Řeší je bezpečnostní výbor spolu s policií. Pokud by přišli demonstranti do areálu, jak píší, že chtějí, aby je viděly kamery, pak může nastat problém, když se budou v davu pohybovat s hůlkami, aby nikoho nezranili. Je to ale na jejich zodpovědnosti,“ konstatoval Soudný. Pokud by podle něho demonstranti zůstali za branami areálu, pak nebudou nikoho ohrožovat.

Reklama

Související témata: