Hlavní obsah

Pořadatelé SP v Mariánských Lázních porazili počasí

MARIÁNSKÉ LÁZNĚ

Navzdory nevlídnému počasí, větru a dešti se v sobotu v Mariánských Lázních lyžovalo. Vichřice Emma poničila okolní lesy, polámala stromy, ničila elektrická vedení a zároveň dělala pořádné vrásky organizátorům Světového poháru v paralelní jízdě v boulích. Celé dopoledne totiž běhali po okolí svahu zvaného Slalomák, chytali utrhané reklamy, poztrácené igelity chránící trať před deštěm a hledali dokonce ztracené osvětlení.

Foto: Ondřej Duda

Bagry odváží sníh z chráněné lokality na Jizerce a z Jizerské magistrály - ilustrační fotografie.

Článek

"Když jsem se ráno podívala z okna, tak jsem skoro dostala strach," řekla nejlepší česká boulařka Nikola Sudová. Liják a vichr se však nad západem Čech prohnal jen dopoledne, kolem oběda naštěstí ustál a pořadatelé mohli připravit trať. Sněhu měli dost, třebaže nikde jinde v okolí po bílé hmotě ani památky. "Je to sice mokré a trochu těžké, ale zaplaťpánbůh, že se to konalo," nechala se slyšet Sudová.

Trať měřila 167 metrů, což je jen o sedmnáct metrů více, než je minimum podle pravidel mezinárodní federace. A protože podle nové normy musí být délka boulí mezi oběma skoky delší než loni, před prvním a po druhém skoku lyžaři stihli jen pár krátkých oblouků. "Dole ty boule sice nejsou, ale nahoře jsou o to větší," všimla si Sudová. "Zatímco nahoře se padalo hodně dolů, na druhém skoku člověk musí jet skoro rovně, aby to dal," uvedla.

Pořadatelé připravili trať z metrové pokrývky po celém svahu. Na startu sobotního závodu bylo sněhu skoro k pěti metrům. "Až to tady rozhrnou po celém svahu, budou tady lyžovat do půlky dubna," myslí si Tomáš Suda, otec nejlepší české boulařky. Právě on trať preparoval a byl zodpovědný za její stav. Udělal dobrou práci, třebaže kvalita sněhu vinou povětrnostních podmínek nebyla ideální. "Od pondělí jsme tady od rána do večera," řekl.

Haga skončil v nemocnici 

Kratší závod Sudová ale prý nikdy nejela. "Možná jednou v Kanadě," marně vzpomínala. Ale všichni prý kvitovali dějiště. "To je unikátní, všem se to líbí, prý to je nejhezčí místo v celé tour," upozornila Sudová na blízkost centra lázeňského města. Dobrou náladu závodu přidalo i umělé osvětlení, třebaže i vinou větru několikrát vypadlo. "Našli jsme skvělý kopec, bude se pro další ročník předělávat," pochvaloval si za organizační výbor Marek Rejman.

Podle Sudové se závod za daných podmínek lépe nedal udělat. Přesto druhý skok s dopadem zejména při značné délce a výšce mužských skoků takřka na rovinu měl své mínusy. Doplatilo na něj pádem několik boulařů, nejhůř skončil Američan Holt Haga, kterého museli odvézt záchranáři s potrhanými kolenním vazy do nemocnice.

Reklama