Hlavní obsah

Jakš: Já a naděje českého lyžování? Cesta na vrchol je ještě dlouhá...

Během své druhé sezóny mezi seniory o sobě dal běžec na lyžích Martin Jakš jaksepatří vědět a vedle úspěšného působení ve Světovém poháru si jakoby mimoděk zaběhl i pro zlatou medaili na mistrovství světa závodníků do 23 let. „Před sezónou by mě ani ve snu nenapadlo, jak to ve finále dopadne,“ říká jednadvacetiletý talent v rozhovoru pro Sport.cz.

Článek

Letošní sezóna jednoznačně patřila Lukáši Bauerovi, vám se ale v jednadvaceti letech podařilo vydobýt pozici české dvojky. Překvapilo vás to?

Před sezónou by mě ani ve snu nenapadlo, jak to ve finále dopadne. Loni jsem dosáhl několika poměrně dobrých umístění, v Otepää jsem skončil čtrnáctý, ale sezónu hodně ovlivnily zdravotní potíže. Letos se podařilo zdravotní potíže minimalizovat a zdraví drželo dobře. Sezóna byla úžasná.

Běžci na lyžích jsou se zdravím hodně na hraně, je ve vašich silách to nějak ovlivnit?

Rád bych našel příčinu toho, že letos zdraví drželo. Tělo je pod takovou zátěží, že je mnohem náchylnější a riziko onemocnění je veliké. Jezdí s námi doktor, snaží se dělat všechno možné, aby nás udržel zdravé, a v případě, že se objeví náznak onemocnění, okamžitě zasáhne. Ale je to těžké. Samozřejmě, že se snažíme vyhýbat velkým kolektivům, tramvají raději nejezdíme. (smích) Už po loňské sezóně jsme ale spolupracovali s imunology, podstoupili jsme řadu vyšetření, a výsledek se podle všeho dostavil. Já jsem se navíc adaptoval, loni jsme zvedli tréninkové dávky a tělo se s tím lépe vypořádalo.

Martin Jakš v sezóně 2007/2008
Třetí v prologu finále SP v italském Bormiu, člen zlaté (prosinec, Davos) a bronzové (únor, Falun) štafety, v individuálních závodech 10x v bodované třicítce. V konečném pořadí SP obsadil 23. příčku, v hodnocení distančních závodů byl na 27. místě. V únoru vybojoval na MS do 23 let v italském Malles zlato v závodu na 15 km klasicky.

Za vaše výkony býváte označován za „naději českého lyžování“ nebo „Bauerova nástupce“. Jak na to reagujete?

Samozřejmě mě těší, když o sobě taková slova slyším. Na druhou stranu nevím, jestli to není předčasné a až příliš nebojácné ohodnocení. Cesta na vrchol je ještě dlouhá a podle Lukášova příkladu může trvat klidně devět let. Za tu dobu se může stát leccos.

Lukáš vyhrál Světový pohár ve třiceti letech a závodnická vyzrálost je na něm patrná. Co vy, umíte zchladit horkou hlavu?

Trenér se snaží krotit mladické nadšení, před závodem se domlouváme na nějaké taktice, jak by se dalo jet podle aktuální formy. I když teď v Bormiu mi taky před závodem říkal ‚Pojedeme v pohodě, v balíku‘... Jenže mě atmosféra pohltila, říkal jsem si dobrý, dobrý a samozřejmě to nedopadlo. Ale to byla jedna z mála takových chyb v téhle sezóně.

Patříte k univerzálním lyžařům, našel byste ale nějaké rezervy?

Slabší stránku vidím v bruslení, na tom se snažím pořád pracovat. V klasice si věřím víc, ale třeba v Liberci jsem zajel dobře i závod volnou technikou. Rád bych se dostal na komplexní úroveň v obou stylech, jakou má třeba Lukáš.

Trenér Miroslav Petrásek o Jakšovi
"Když jsme začínali sezónu, chtěl jsem, aby jezdil do třicítky. V jednadvaceti letech ale ukázal fantastické výkony, jaké nepředvedl nikdo od dob Kateřiny Neumannové. Je to další závodník, který je schopný jezdit o bednu. Občas ho ale musím trochu mírnit, aby při závodech nebláznil."

Narozdíl od Lukáše se ale nebráníte ani sprintům...

Sprinty mě baví, rád je zkouším. V letošní sezóně jsem měl trochu smůlu, několikrát jsem v kvalifikaci skončil hned za poslední postupovou příčkou. Mám rád i sprinty dvojic. Líbí se mi atmosféra sprinterských závodů, třeba na začátku letošní sezóny v Düsseldorfu to bylo úplně fantastické. A to nejen divácky, výborně připravená byla i trať. Pokud se to takhle sejde, je to i pro lyžaře krásný zážitek.

Letošní úspěšná sezóna je určitě impulsem před tou nadcházející, jejímž vrcholem bude mistrovství světa v Liberci. Myslíte už na šampionát?

Sním o tom, že bych se mohl - nějakou náhodou - probojovat na medailové umístění. Bude to ale strašně obtížné. Liberec bude hlavním vrcholem příští sezóny, každý se na něj bude koncentrovat. My se samozřejmě budeme snažit na domácí půdě předvést ty nejlepší výkony. Věřím Mírovi Petráskovi, že dokáže formu načasovat správně.

Reklama

Související témata: