Hlavní obsah

Záhrobská si z obhajoby mistrovského titulu hlavu nedělá

PRAHA

Už do sedmé sezóny ve Světovém poháru vstoupí o víkendu česká lyžařka Šárka Záhrobská. Třiadvacetiletá závodnice v pondělí vyráží do Rakouska, kde ji o víkendu čeká v Söldenu úvodní závod sezóny. "Je vidět další posun ve vývoji, který jsme nastartovali před třemi roky," říká česká reprezentantka, jíž v únoru čeká ve Val d'Isére obhajoba mistrovského titulu ve slalomu.

Článek

„Vážně už sedmá sezóna?“ zakroutila Záhrobská nevěřícně hlavou a pro jistotu si v duchu všechny roky narychlo přepočítala. „Ani mi nepřijde, že jsem ve světáku tak dlouho. Je mi teprve třiadvacet a pořád mě to baví,“ dodala. Letos cítí, že jí letní příprava dala zatím nejvíc. „Je to lepší než před rokem, je vidět další posun ve vývoji, který jsme nastartovali před třemi roky,“ vysvětlila.

Během přípravy na novou sezónu věnovala pod vedením kondičního trenéra Antonína Stracha velkou pozornost tréninku síly, kde má ještě rezervy. „Šárce chyběla síla hlavně v obřím slalomu. Přes léto posílila výrazně, lehce přibrala, což je dobře kvůli kinetické energii. Ještě ale není na svém maximu, třeba v síle nohou má dvacet procent rezervu. Od ideálu nás ještě dělí tak dva tři roky přípravy,“ podotkl kouč, jenž dbá i o přípravu motocyklisty Lukáše Peška.

Monotónní trénink se Strach snaží svým svěřencům zpestřit a Záhrobská si tak letos poprvé vyzkoušela kajak. „Třeba Rakušané v čele s Maierem jej zařadili do tréninku už dávno. Kajak je výborný na aerobní trénink, současně jde o ideální balanční cvičení a v neposlední řadě posiluje vrchní část těla,“ popisoval Strach. „Dost mě to chytlo, ale eskymáka ještě neumím,“ zavzpomínala se smíchem Záhrobská na pádlování na Vltavě.

O favoritkách jasno v polovině sezóny 

Česká jednička alpského lyžování cítí před startem sezóny zdravou nervozitu, obhajobou mistrovského titulu ve slalomu na světovém šampionátu ve Val d’Isére se ale podle svých slov nestresuje. „Z obhajoby nervozitu necítím, bude to jiný závod na jiném místě. Ani bych to nestavěla tak, že obhajuju. Budu mít jen číslo pro mistryni světa z roku 2007,“ vysvětlovala.

Stejně jako v minulých letech zůstává její hlavní prioritou slalom a obří slalom. V poli soupeřek ubylo těsně před začátkem sezóny velké jméno, Rakušanka Marlies Schildová si totiž v při tréninku v Söldenu komplikovaně zlomila nohu. Záhrobská ale možné favoritky nehledá. „Těžko říct, kdo bude atakovat první pozice. Mohou přijít nové závodnice, které loni zářily v Evropském poháru. Jasněji bude tak v polovině sezóny,“ je přesvědčená.

Do boje s elitou alpského lyžování česká závodnice letos vyrazí v nové kombinéze od tuzemského výrobce. Přiléhavý oděv prošel všemi atesty a Záhrobská jeho vlastnosti úspěšně odzkoušela i ve větrném tunelu. „Nebyla to žádná velká zábava. Stát na místě a nechat do sebe opírat vítr o rychlosti 120 km/h...,“ dodala první česká mistryně světa v alpském lyžování.

Reklama