Hlavní obsah

Dvě místa pro Pražskou lyži. Strahov nebo Výstaviště

PRAHA

Mezi dvěma variantami vybírá Svaz lyžařů místo konání lednového sprintu Světového poháru v běhu na lyžích, který již potřetí zavítá do Prahy jako součást seriálu Tour de Ski. Vedení českého lyžování ve čtvrtek prezentovalo pražský závod na kongresu Mezinárodní lyžařské federace FIS ve švýcarském Curychu jen nedlouho poté, co rozhodlo, že organizaci převezme od agentury Kentaura.

Článek

„Všechny předložené návrhy týkající se místa konání závodu, souvisejících opatření a doprovodného programu byly zástupci FIS pozitivně přijaty a schváleny. Svazu lyžařů byla vyslovena plná podpora také ze strany ředitele úseku běhu na lyžích FIS Jürga Capola,“ uvedl generální sekretář svazu Petr Graclík v tiskové zprávě zaslané Sport.cz.

Pražský závod v uplynulých dvou letech pořádala agentura Kentaura na Pražském hradě a na Výstavišti v Holešovicích. Tam chtěla organizovat podnik i při nadcházejícím ročníku Tour a místo již má pronajaté. Poté, co svaz změnil koncepci a rozhodl se uspořádat závod přes vlastní agenturu CS SKI, ale není jasné, zda se obě strany dohodnou.

„Nechceme dělat naschvály, chceme závodu pomoci,“ tvrdili zástupci Kentaury ve středu. Svaz však našel další variantu. „Výstaviště je jednou z možností, druhou pak Strahov,“ řekl Sport.cz bez bližšího upřesnění prezidnet Svazu lyžařů Lukáš Sobotka.

Body i za dílčí závody 

Náročný program Tour de Ski odstartuje na Nový rok v německém Oberhofu, kde se odehrají hned tři díly: prolog, distanční závod na 10 km (Ž) a 15 km (M) klasicky a klasický sprint. V Praze se závodníci představí 4. ledna při sprintu volnou technikou a poté se přesunou do italského Toblachu, kde se 6. ledna uskuteční závody na 15/30 km volně a o den později klasická pětka/desítka. Finále seriálu se tradičně odehraje ve Val di Fiemme; 9. ledna se běží 10/20 km klasicky s hromadným startem a 10. ledna Tour uzavře závěrečný výjezd vražedným stoupáním po sjezdovce Alpe Cermis.

Ani před letošním ročníkem se Tour nevyhnula úpravě pravidel. Jednou z nejvýznamnějších změn je započítávání bodů do Světového poháru, na něž měli v minulých letech nárok jen ti, kteří objeli kompletní Tour. Vedení seriálu chce nyní  zamezit tomu, aby se do cíle snažili vysápat i ne zcela zdraví závodníci, a bude počítat body po každém dílu. Stejně jako v minulých letech ale platí, že je konečné pořadí ohodnoceno čtyřnásobným počtem bodů, tzn. že celkový vítěz si připíše do pořadí SP 400 bodů. Stejně jako při všech sprintech SP, i při Tour de Ski se již nepoběží B-finále.

Reklama

Související témata: