Hlavní obsah

Lyžař Bank se vrací po zranění: Už zase lítám jako hadr na holi

PRAHA

Dlouhou pauzu od závodění si musel dát lyžař Ondřej Bank, který si v lednu 2008 při tréninku v Kitzbühelu zlomil lýtkovou a holenní kost na pravé noze. A i když už se poctivě připravoval na minulou sezónu, bolesti mu ale nakonec návrat nedovolily. Zlepšení přineslo až vyndání šroubu z nohy... "Už zase lítám jako hadr na holi," raduje se Bank.

Článek

Když si v lednu 2008 zlomil lyžař Ondřej Bank v tréninku na sjezd v Kitzbühelu pravou nohu, netušil, že dalších dvacet měsíců bude mimo hru. Připravovat se začal již na minulou sezónu, trénoval jak to jen šlo, ale bolest nohy byla silnější... Zlom přišel až letos v únoru, kdy lékaři Bankovi vyndali z nohy zpevňující šroub. "Tělo asi šroub nepřijalo. Když mi ho vyndali, najednou bylo po bolestech. Od té doby nemám žádné problémy," pochvaloval si náhlé zlepšení osmadvacetiletý lyžař.

A tak začal rodák ze Zábřehu na Moravě s tvrdým tréninkem. Na lyžích byl v průběhu přípravy hned několikrát, nejprve zamířil na švýcarské ledovce Saas-Fee a Zermatt a poté do chilského střediska La Parva. Tam se spolu se svým kolegou a kamarádem Filipem Trejbalem připravoval vedle francouzských a slovinských sjezdařů.

Srovnatelné časy s Francouzi s Slovinci

"Chile nám vyšlo skvěle. Byl jsem překvapený, jak mi to šlo. Dokonce jsem ve sjezdu zajížděl srovnatelné časy s nejlepšími Francouzi a Slovinci," pochlubil se bronzový medailista ze Světového poháru v superkombinaci v americkém Beaver Creeku v listopadu 2007.

A neomezoval Ondřeje Banka v přípravě třeba strach? "Měl jsem už několik vážných zranění, nikdy jsem ale neměl potíže s návratem. Tentokrát jsem ale malý blok měl. A to překvapivě ne ze sjezdu, ale ze slalomu. To jsem první dvě jízdy jel s respektem," přiznal člen Dukly Liberec. "Teď už ale zase lítám jako hadr na holi. Byly to brutální tréninky, takže noha je maximálně otestovaná," dodal s úsměvem na tváři.

Pomáhá i nadaci

První závod čeká na šestého muže z kombinace na olympijských hrách v Turíně 2006 již za tři týdny. V sobotu 24. října se v rakouském Söldenu rozběhne Světový pohár a Ondřej Bank by se měl o den později představit v obřím slalomu. "Nikdy si před sezónou nedávám žádné konkrétní cíle. Chci se lyžováním bavit a užívat si ho. Určitě si ale přeji, abych se ve Světovém poháru vrátil na tu úroveň, kde jsem byl před zraněním."

Každý získaný bod Ondřeje Banka ve Světovém poháru udělá radost i nemocným dětem. Několikanásobný mistr republiky totiž začal pomáhat nadaci Modrý hroch, jejímž cílem je modernizaci dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie ve Fakultní nemocnici v Brně.

"Sám jsem v nemocnici strávil hodně času, a tak jsem se rozhodl pomoci dětem. Spolu s Filipem Trejbalem a Kryštofem Krýzlem jsme se dohodli, že za každý bod v SP věnujeme nadaci 100 korun. Peníze pak půjdou na vylepšení pokojů a na další potřebné věci, které by dětem alespoň maličko mohly zpříjemnit pobyt v nemocnici," uzavřel Bank.

Reklama