Hlavní obsah

Strahov je na pražský lyžařský sprint nachystaný

PRAHA

Dostatečně široká trať s dostatkem sněhu, který má všude stejnou kvalitu, čeká běžce na lyžích při pražské zastávce Tour de Ski. V české metropoli je sprint volnou technikou na pořadu v pondělí 4. ledna na Strahově pod názvem Ski Sprint Praha.

Foto: Sport.cz

V těsné blízkosti bývalého Spartakiádního stadiónu se vyráběl umělý sníh pro pražský Ski sprint, který se pojede jakou součást Tour de Ski 4. ledna 2010.

Článek

"Trať profilově i šířkou odpovídá tradičním Světovým pohárům. Není to městská show, ale standardní trať," řekl sportovní ředitel běžeckého úseku Čestmír Skrbek. "Nastříkaný sníh nám dozrál a pro závodníky je důležité, že budou konstantní podmínky po celé trati," doplnil ředitel závodu Petr Mach.

Pořadatelé si za pomoci sněhových děl vyrobili sníh při předvánočních mrazech. Díky tomu nemuseli na jeho výrobu použít dusíkovou technologii, čímž ušetřili dva miliony korun. "Byli jsme připraveni na varianty špatného počasí, ale takhle to je jednodušší a pro kvalitu závodu nebe a dudy, protože sníh je kvalitnější," uvedl Oto Linhart, výkonný ředitel organizačního výboru.

Na okruhu dlouhém 770 metrů s převýšením 25 metrů leží přes čtyři tisíce kubíků sněhu. Minimální výška sněhu je 30 centimetrů, v lehce klopených zatáčkách dosahuje metru. Pořadatelé se o okruh starali s rolbou dovezenou z Liberce a ke kvalitě trati výrazně pomůže počasí, jelikož opět mrze. "Trať bude rychlá a tvrdá," řekl Mach.

Otázkou je, kolik na Strahov dorazí fanoušků, pro které je vstup zdarma. "To nedokážeme odhadnout, ale doufáme, že co nejvíc. Areál je obrovský a nemáme strach, že by se sem lidi nevešli," řekl Linhart.

K trati bude přístup jen ze strany od Prahy 6, případně k ní lze dojet posílenou městskou dopravou od stanic metra Dejvická a Anděl. K výstupu je zřízena autobusová zastávka Ski Sprint. "Diváci to k závodišti budou mít sto metrů a nemusí bloudit," podotkl Linhart.

Program na Strahově začne od 15:30, o hodinu později se rozjedou kvalifikace. Finálové jízdy odstartují v 18:30 a vítězové budou dekorováni kolem osmé hodiny večer. "Doufáme, že budeme mít minimálně dva zástupce ve finále," přál si odvážně Skrbek.

Sníh zůstane na Strahově už jen v úterý 5. ledna, protože pak musí z komunikace zmizet. Lidé budou mít za světla (od 8:00 do 16:00) možnost se svézt na závodní trati a dokonce si nechat změřit čas, aby měli porovnání s profesionálními běžci. Většina sněhu pak roztaje. "Praha 3 si část vezme a odveze do Riegrových sadů," dodal Linhart.

Celkový rozpočet závodu se pohybuje okolo jedenácti milionů korun. V případě, že bude akce výdělečná, měl by jít zisk na rozvoj běžeckého lyžování. "To máme přislíbeno," řekl Skrbek. A za rok by se měl sprint v Praze v rámci Tour de Ski objevit pravděpodobně znovu. "V kalendáři je a chceme ho tady udržet. Věříme, že nebude důvod to měnit," pronesl prezident Svazu lyžařů ČR Lukáš Sobotka.

Reklama

Související témata: