Hlavní obsah

Záhrobské letos obří slalom celkově nejde, depresím ale nepropadá

MARIBOR

Šárka Záhrobská už má v této sezóně za sebou pět neúspěšných pokusů o bodový zisk v obřím slalomu Světového poháru. Naposledy zůstala před branami druhého kola v sobotu v Mariboru, ale tragédii z toho elitní slalomářka nedělala. Naopak věří, že zase bude lépe.

Foto: Nikola Solic , Reuters

Šárka Záhrobská

Článek

"Prostě to zatím nejde," řekla Záhrobská novinářům u sjezdovky Pohorje2. Na otázku, kde ztrácí potřebné desetiny, aby navázala na předchozí sezóny, řekla, že nejde o jednu chybu. "Je to o pojetí jízdy, o obloucích. Není to třicet bran dobrých a pak deset s chybou. Je to celkově obřák, ta technika," konstatovala slalomářka.

Věří ale, že se smolná série jednou zlomí. "Chci se s tím porvat," řekla rozhodně. Psychicky se snaží být nad věcí, i když naposledy se jí podařilo v obřím slalomu bodovat 22. místem loni ve finále SP v Aare. "Chybí mi kousek. Nejezdím kolem padesátého místa s velkou ztrátou. Deprese zatím nejsou," usmála se.

Ve slalomu, své parádní disciplíně, naproti tomu nechyběla Záhrobská ani jednou v elitní desítce, i když mění techniku jízdy. V obřím slalomu se jí to ale nedaří. "Ve slalomu jsem víc vyježděná, tam nemám tolik starosti se změnou techniky. V obřáku je potřeba hodně věcí změnit a já už se teď těším zase na přípravné období," poznamenala, že potřebuje v klidu potrénovat a začít určité věci dělat na sněhu od začátku.

Soupeřky se také zlepšují

V porovnání s obřími slalomy z předchozích sezón má Záhrobská pocit, že se výkonnostně posunula dopředu. "Ale ostatní asi o to víc," řekla a pokrčila rameny. "Bohužel, je potřeba, aby fungovalo deset věcí dohromady, a pokud nefungujou, tak to nejde jako celek," dodala Záhrobská.

Nechtěla mluvit o konkrétních chybách, protože se nerada pouští do odborných diskusí. Nakonec podotkla, že by měla zlepšit skluz. "V obřáku je potřeba skluzně padat za lyžemi a mnohem víc to pouštět, jezdit aktivněji a více čistěji," uvažovala reprezentantka.

Obří slalom považuje Záhrobská za nejtěžší sjezdařskou disciplínu. Je v něm největší konkurence a bere ho jako výzvu. "Obřák je pro mě královnou všeho sjezdového lyžování a věřím, že se v něm můžu prosadit. Možná ne jako ve slalomu, ale nechci to vzdát, i když loni a letos mi to nijak zvlášť nešlo," pronesla Záhrobská.

Reklama

Související témata: